Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin torba kanun teklifi Meclis’te: KYK borç faizleri, KKM vergi muafiyeti, salgın yasaklarına verilen cezalar, intörn hekim ücretleri için düzenleme

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borç faizlerinin, 2 bin TL’ye kadar olan takibe girmiş borçların, salgın döneminde verilen cezaların silinmesi, işverenin işçiye elektrik ve doğalgaz yardımları ile intörn hekimlere asgari ücret endeksli ödeme yapılması düzenlemelerini kapsayan torba kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatildeyken gündeme gelen Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borç faizlerinin ve bazı takipteki borçların silinmesi gibi konuları da içeren 52 maddelik torba kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Kanun teklifi kabul edildiği takdirde hayata geçirilecek düzenlemelerden öne çıkan başlıklar şöyle: 

KYK kredi borç faizleri silinecek, sonraki yıllar için gecikme faizi yüzde 10 ile sınırlı olacak

Öğrenim kredileri, alınan yıllık olarak tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranında faiz kadar artırılıyor, kredinin alındığı dönem bittiğinde de TÜFE endeksli faiz işlemeye devam ediyordu. Kanun teklifine göre, KYK kredi borçlarının geçmişe dönük 27,6 milyar Türk Lirası (TL) tutarındaki faizleri silinecek.

Öğrenim kredisi alan borçlular, iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede aylık taksitlerle ve aldığı kredi tutarında ödeyebilecek. Çalışmadığı teyit edilen borçlu üç kez borç erteleme talep edebilecek. İlk erteleme döneminde herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda TÜFE endeksli faiz artışı ile borç yeniden düzenlenecek. TÜFE’nin yüzde 10’un üzerinde olması durumunda, öğrenim kredisi borcuna yüzde 10 faiz uygulanacak. 

İntörn hekimlere asgari ücret

Tıp ve diş hekimliği fakültelerinde son sınıf olup öğretim üyesi rehberliğinde intörn hekimlik yapan öğrencilere, net asgari ücrete endeksli ödeme yapılacak. 

İşverenin elektrik, doğalgaz yardımına seçim sonrasına kadar vergi muafiyeti

İşverenlerin çalışanlarına, bin TL’ye kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderleri için yardım olarak yaptığı ödemeler de gelir vergisinden muaf olacak ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacak. Söz konusu muafiyet, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak.

Günlük yemek bedeli 1 Temmuz itibariyle 51 TL olarak belirlenmişti. İşverenin işçiye yaptığı günlük yemek bedelini aşmayan ödemeleri, gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak. 

2 bin TL’ye kadar olan takipteki borçlar tasfiye olacak, alacaklıya vergi indirimi sağlanacak

15 Ağustos 2022’ye kadar icra takibi başlamış olan ve 2 bin TL’yi aşmayan borçların tasfiyesi de torba da kanunda yer alıyor. Bu alacaklardan feragat eden mükelleflere, Vergi Usul Kanunu’na göre bunları “değersiz alacak” olarak kabul edip kayıtlarından çıkarma imkânı getirilecek. Böylece kayıtlardan çıkarılan borçlar, alacaklının ödemekle yükümlü olduğu vergilerinden indirim konusu yapılabilecek. Böylece yaklaşık dokuz milyon dosya ile takibi yapılan 20 milyar TL civarında borç tasfiye edilecek.

Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçların yarısını Hazine ödeyecek

Kanun teklifi, bankalardan 15 Ağustos 2022’ye kadar varlık yönetim şirketlerine devredilen ve anaparası 2 bin 500 TL’yi aşmayan borçlara da düzenleme getiriyor. Kanun teklifi onaylanırsa, bu borçların, yüzde 50’si Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden ödenecek. Varlık yönetim şirketi, anaparadan geriye kalan borç ile faiz, masraf, vekalet ücreti, yargılama gideri gibi alacaklardan feragat edecek. Ancak şirketler, Hazine’den yapılan ödemeler için banka ve sigorta muameleleri vergisi ödemekle yükümlü olmayacak. 

Koronavirüs salgını cezaları silinecek

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında, maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilere uygulanan, yaklaşık 2,7 milyar TL tutarındaki idari para cezaları da silinecek. 

KKM’ye vergi muafiyeti 2023 sonuna uzatılacak

Kur korumalı mevduat (KKM) hesabı olarak bilinen, TL mevduat ve katılım hesaplarına sağlanan vergi muafiyetlerinin süresi de kanun teklifiyle uzatılıyor. BDDK verilerine göre KKM hesapları 30 Eylül itibariyle 1,4 trilyon TL’ye ulaştı ve bankacılık sektöründeki toplam mevduatın yüzde 17’sini oluşturuyor.

Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini, TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüştüren vergi mükelleflerinin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulaması 2022 yılı sonunda sona erecekti. Kanun teklifi kabul edilirse, KKM hesabı sahiplerine tanınan vergi muafiyeti 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak. 

50 kilovata kadar lisanssız elektrik üretimi

Mesken çatılarında kurulan tesislerde, güneş veya rüzgar enerjisi ile 25 kilovata kadar olan elektrik üretimi vergiden muaftı. Torba kanun ile lisanssız üretim sınırı 50 kilovata çıkarılacak ve üreitmi yapan kişiler, muhasebe kaydı tutmak veya beyanname vermekle mükellef olmayacak. 

Engelli aylıkları

Gerekli koşulları sağlayarak engelli aylığı alan kişilerin, engellilik durumunun belirli periyotlarla sağlık kurulu tarafından teyit edilmesi gerekiyor. Sağlık kurulu kontrolü itibariyle aylık alma koşullarını sağlamayan kişilerden daha önce ödenen aylıklar da geri isteniyor. Kanun teklifinde engelli ve yaşlı aylığı alanların, günü gününe ve güçlükle geçinen kişiler olduğu ve “ödenen yersiz aylıkların” takibi ve tahsili için harcanan emek ve mesaide elde edilecek bir kamu yararı olmadığı belirtildi. Kanun teklifi onaylanırsa, engeli düştüğü tespit edilen kişilerden herhangi bir ödeme talep edilmeyecek ve vatandaşa tebliğ tarihinden itibaren ödemesi yapılmayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.