Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan kabine toplantısının ardından açıklama: Esnafa kredi, öğrenciye ulaşım desteği

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Esnafımız için Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık bir kredi kampanyası başlatıyoruz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsü” çağrısına ilişkin şöyle konuştu:

“Kamuda başörtüsü ile ilgili tarihi bir açıklama yaptık. CHP Genel Başkanı’nın bu konuyu gündeme getirmesi ile birlikte partisinin içinden gelen eleştirilerle yasakçı bir zihniyetin hâlâ pusuda beklediğini gördük. Konu Meclis gündemine geldiğinde bu konuda kimin nasıl bir tutuma gireceğini hep birlikte göreceğiz.”

Prag ziyareti

“Perşembe günü 44 Avrupa ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Prag’da yapılan zirvede Türkiye’yi temsil ettik” diyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Avrupa’nın geleceği, güvenliği ve refahı dahil küresel konuları ele aldık. Ülkemizin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabulucu rolü başta olmak üzere sergilediği dengeli tavrın takdirle karşılandığını gördük. Prag’da da Doğu Akdeniz ve Ege sorunlarını uluslararası hukuk çerçevesinde çözmek istediğimizi söyledik.”

Cemevi Başkanlığı kuruluyor

“Yürüttüğümüz çalışmalarla Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın tüm taleplerini, beklentilerini tespit ettik” diyen Erdoğan, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağını açıkladı:

Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurma kararı aldık. Aynı şekilde cemevi erkân hizmetlerini yürüten Alevi-Bektaşi inanç önderlerine bu kurum bünyesinde kadro verilecek. Vakıf mülklerine kira ödemek durumunda kalan Alevi-Bektaşi kurumları buralardan ücretsiz istifade edebilecek. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından birini daha hayata geçirmiş oluyoruz.

Konut projesi

Erdoğan, “İlk Evim İlk İş Yerim Projesi”ne 7,2 milyon başvuru yapıldığını açıkladı.

Erdoğan, “Projenin ilk etabındaki 250 bin olan konut sayısını 2028 yılına kadar 500 bine tamamlayacağımızı zaten söylemiştik. İki yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Arsa sayısını da 1 milyona çıkardığımızı duyurmuştuk. Bakanlığımız hazırlıkları tamamladı. Konut amaçlı arsaların 50 bini İstanbul, 100 bini Ankara, 25 bin İzmir, 45 bin Gaziantep, 55 bin Konya, 25 bin Kayseri, 30 bin Diyarbakır’da olacak şekilde planlandı” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Müstakil parseller 192 bin 500 liradan başlayan fiyatlar, bin 604 liradan başlayan taksitler ve 10 yıla varan vadelerle, TOKİ’nin faizsiz ödeme modeliyle vatandaşlarımıza satılacak.

Hisseli parsellerin ödemesi 112 bin 500 liradan, taksitleri de 937 liradan başlayacak şekilde belirlendi.

Sosyal konutların inşasına 25 Ekim’de Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum,  Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerimizdeki 5 bin konutun temelini atarak başlıyoruz.”

Öğrenciye ulaşım desteği

Erdoğan, üniversite öğrencilerine verilecek ulaşım desteğini şu sözlerle duyurdu: “Ailelerinin yaşadığı şehirlerden uzakta eğitim-öğretim gören üniversite öğrencilerimize, okullarına gidiş ve dönüşleri için ulaşım desteği sağlayacağız. Yılda iki defa verilecek bu destek sayesinde yaklaşık 150 bin öğrencimizin ailelerinin yanına, onlara herhangi bir yük getirmeden gidip gelebilmesini temin etmeyi hedefliyoruz.”

Esnafa kredi imkanı

Esnaf için 100 milyar liralık kredi kampanyası başlatılacağını açıklayan Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

“Esnafımız için Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık bir kredi kampanyası başlatıyoruz. Kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, işyeri edindirme ve taşıt kredisi limitini 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltiyoruz. Genç girişimcilerin sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltirken, yaş sınırını da 30’dan 35’e çıkarıyoruz. Halkbank’tan kredi kullanıp da takibe düşen esnaflarımıza altı aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli  yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkânı sağlıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.