Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra’da yaşayan Türk ve Kürt işçiler sömürüye maruz kalıyor: “Çocuğumun doğduğunu söyledim, işten bir gün izin alamadım”

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), Londra’daki göçmen işçilerin çalışma koşullarına yönelik bir rapor hazırladı. Raporda Türk ve Kürt işçilerin, haklarını bilmedikleri için sömürüye maruz kaldığı belirtildi. Raporda, işçilerin düşük maaş aldıklarının, tatil ya da hastalık izni kullanamadıklarının da altı çizildi.

Kürt işçi Taner Ölmez, İngiltere’ye üç yıl önce taşındı. Ölmez, üç yıl boyunca birçok iş değiştirdiğini, bir işte haftalık sadece 320 sterline altı gün ve günde 12 saat çalıştığını anlattı:

“Tatilde ödeme alabileceğimize dair bir bilgi yok, gelmeyince paramı da alamıyordum.”

“Yıllık iznime çıktığımda param ödenmiyor”

Kuruma konuşan bir diğer işçi de yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yıllık iznime çıktığımda param ödenmiyor. Çocuğumun doğduğunu söyledim, bunun için bile işten bir gün izin alamadım.”

GİK-DER Eş Başkanı İbrahim Avcıl, Kürt ve Türk işçilerin bu kadar olağandışı koşullarda çalıştıklarını öğrenmekten ötürü şoke olduklarını dile getirerek, “Bunların İngiltere’de değil ancak bir üçüncü dünya ülkesinde olacağını düşünürsünüz ancak öyle değil” dedi.

Raporda, işçilerin haklarının uygulanması için yürürlüğün işlerlik kazanması, çalışanlar ve işverenler için eğitim, Londra’da yaşayan farklı etnik kimlikteki işçiler için her dilde kaynak sağlanması, sömürüyü şikayet eden işçiler için koruma gibi farklı önlemlerin alınması tavsiye edildi.

Kaynak: BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.