Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre işsizlik dört yılın ardından tek haneli | Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz: “Seçime giderken tek haneli işsizlik oranı, parlak bir referans”

TÜİK, Ağustos 2022 işgücü istatistiklerini açıkladı. TÜİK’e göre temmuzda yüzde 10 olan işsizlik oranı, ağustosta yüzde 9,6’ya geriledi. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücü istatistiklerinde işsizlik, Ocak 2018’den sonra ilk defa tek hanelere indi. Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, işgücü istatistiklerini Medyascope için değerlendirdi. 2022’nin üçüncü çeyreğinde büyümenin, işsizlik verisinin sağlaması olacağına dikkat çeken Yılmaz, “Atıl işgücü, emek piyasasına giremiyor ama işsiz de sayılmıyor. Tek haneli işsizlik oranı, seçime giderken parlak bir referans gibi duruyor. Bunun üzerinden popülist politikalar şekillendirilebilir” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre işsiz kişi sayısı ağustosta 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 10 iken, ağustosta yüzde 9,6 olarak tahmin edildi. İstihdam edilen kişi sayısı 366 bin artarak 31 milyon 14 bine ulaştı ve yüzde 47,9’a yükseldi. 

Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 12,5 ve erkeklerde yüzde 8,2 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizliği ise temmuz ayında yüzde 18,8 iken, ağustosta yüzde 18 olarak açıklandı. Haftalık çalışma süresi ise, bir önceki aya göre 0,9 saat artarak 44,1 saate çıktı. Geniş tanımlı işsizlik olarak değerlendirilen atıl işgücü oranı ise yüzde 19,8 oldu.

Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) Ağustos 2022’de kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 343 bin olarak açıklanmıştı. TÜİK’in açıkladığı işsiz sayısı, İŞKUR’un 31 bin kişi gerisinde kaldı. TÜİK’e göre son bir yılda işsizlik 560 bin kişi azalırken, İŞKUR’a göre 149 bin kişi arttı. 

“Seçime giderken parlak bir referans”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, işgücü istatistiklerini Medyascope için değerlendirdi. Yılmaz, temmuz ayında istihdam edilenlerin 148 bin kişi azalırken, ağustos ayında 366 bin kişi artmasında turizm etkisi olabileceğini söyledi. TÜİK’in temel işgücü göstergelerine göre, Mayıs 2018’de yüzde 9,4 olarak açıklanan işsizlik oranının, 51 ayın ardından tek hanelere indiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

Tek haneli işsizlik oranı, seçime giderken parlak bir referans gibi duruyor. Bunun üzerinden popülist politikalar şekillendirilebilir. ‘İşsizlik yok, enflasyonu baz etkisiyle aşağı çekeceğiz, asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapacağız’ gibi, emek piyasasına ilişkin olumlu göstergeler yaratılıyor.” 

“Atıl işgücü, emek piyasasına giremiyor ama işsiz de sayılmıyor”

Yılmaz, işsizlik oranının tek haneli olduğu Mayıs 2018’de, atıl işgücü oranının yüzde 14,5 olduğuna dikkat çekti. Bugün işsizlik yüzde 9,6 olarak açıklanmışken, yüzde 19,8 seviyesindeki atıl işgücü oranının tek haneli işsizliği gölgelediğini belirten Yılmaz, “Bu işsizlik oranını da besleyecek bir rakam. Aslında işsiz ama TÜİK onu görmüyor. Emek piyasasına giremiyor ama TÜİK’e göre işsiz de sayılmıyor” dedi.

“Üçüncü çeyrek büyüme verisi, işsizliğin sağlamasıdır”

Merkez Bankası’nın (MB) ağustosta ve eylülde 100’er baz puan faiz indirdiğini ve yıl sonuna kadar faizin tek haneye geleceğini vurgulayan Yılmaz, düşük faiz politikasıyla büyümenin desteklenmesi ve istihdamın artırılmasının amaçlandığına, açıklanan istatistiklerle ekonomi politikalarının hedefine ulaştığı görüntüsünün ortaya çıktığına dikkat çekti. Ekonomik büyüme verilerinin, 2022’nin birinci çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 olarak açıklandığını ve bu dönemde işsizlik oranının 10-11 aralığında olduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi:

İşgücü verisi bu kadar iyi geliyorsa, büyüme verisi de çok iyi gelecek demektir. Peki mümkün mü? Hayır. Zaten kredi kısıtlaması var. MB politika faizini indirdi ama hem MB’nin kredi talimatları hem BDDK oldukça kısıtlı kredi arzı yaratıyor şu anda. Dolayısıyla kendi işletme sermayesini kredi yoluyla tamamlayamayan işletmeler arttıkça, büyümenin üçüncü çeyrekte çok yüksek olduğunu nasıl söyleyebiliriz?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.