Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bernie Sanders, Guardian’a yazdı: “İşçi sınıfının desteğini almadan ara seçimleri kazanamazsınız”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demokrat Parti’nin sol kanadının en güçlü figürlerinden biri olarak bilinen Vermont Senatörü Bernie Sanders, Guardian için kaleme aldığı fikir yazısında, Demokratların ülkede kasım ayında düzenlenecek ara seçimlerdeki kampanyasına odaklandı. Medyascope Dış Haberler Servisi, Sanders’ın “Demokratlar, ara seçimlerde sadece kürtaja odaklanmamalı. Bu bir hata olur” başlıklı yazısını sizler için Türkçeye çevirdi. 

Hayatım boyunca yüzde yüz seçim yanlısı bir geçmişe sahip olan ve yüksek mahkemenin Roe v Wade’i devre dışı bırakan korkunç kararı vermesine öfkelenen biri olarak Demokratların, kadınların kendi vücutlarını kontrol etme haklarına odaklanmaya devam etmemeleri gerektiğine dair hiçbir neden yok. Bu, birçok Amerikalının bizden yürütmemizi istediği bir mücadele. Cumhuriyetçilerin bu konudaki aşırılıkçı duruşu göz önüne alındığında, birçok Amerikalıyı gerçekten savunmasız bırakan bir mesele bu.

Ancak 2022 ara seçimlerinin son haftalarına girerken birçok Demokrat adayın danışmanlarından ve iyi finanse edilen Super Pacs yöneticilerinden bu kampanyalarda kapanış argümanının yalnızca kürtaja odaklanması gerektiğine dair tavsiye aldığını duymak beni endişelendiriyor:“30 saniyede kürtaj konusunu reklam yapın ve zafere ulaşın.”

“Demokratların ekonomik durumunu görmezden gelmeleri büyük bir siyasi hata olacaktır”

Ben bu fikre katılmıyorum. Bana göre, kürtaj konusu elbette gündemde kalmalı ancak Demokratların ekonomik durumu görmezden gelmeleri ve Cumhuriyetçilerin yalanlarına ve yanlış yönlendirmelerini cevapsız bırakmaları büyük bir siyasi hata olacaktır.

Bu ülke, yıllarca Amerikan orta sınıfını yok edecek ekonomik krizlerle karşılaştı. Şimdi, Demokratların, gerici Cumhuriyetçilerle savaşma ve onların işçi düşmanı pozisyonlarını gün yüzüne çıkarma zamanı geldi. Bu hem yönetişim anlamında hem de iyi bir politika yürütme anlamında en doğru seçenek.

“Kongredeki bir Cumhuriyetçi, federal asgari ücreti saatte en az 15 dolara yükseltmeye hazır mı?”

Şu an tarihimizde hiç olmadığımız kadar gelir eşitsizliğine mahkûm olmuş bir ülkeyiz. Üç kişinin, ülkemizin alt sınıflarının yarısı kadar bir geliri var. Herhangi bir Cumhuriyetçi, milyarderlerden alınacak vergileri artırmaya hazırlanıyor mu yoksa hepsi Trump’ın zenginlere verdiği vergi aflarını devam ettirerek gelir dağılımını daha kötü hale getirmeye mi hazırlanıyor?

Bugün, Amerikalıların yüzde 60’ı maaştan maaşa geçinmeye çalışıyor ve milyonlarca insan açlık ücreti için çalışmak zorunda kalıyor. Kongre’deki bir Cumhuriyetçi, federal asgari ücreti saatte en az 15 dolara yükseltmeye hazır mı?

ABD reçeteli ilaçlar için açık ara dünyadaki en yüksek fiyatları barındırıyor. Medicare ile ilaç fiyatları hakkında hemen pazarlık yaparak ilaç maliyetini yarı yarıya düşürmesine izin verecek bir Cumhuriyetçi var mı?

“Sağlık sisteminin temel bir insan hakkı olduğuna inanan bir Cumhuriyetçi var mı?”

Dünyanın en kötü sağlık sistemine sahibiz. Dünyadaki en pahalı sağlık sistemi olmasının yanında bu sistem, 85 milyon Amerikalının sigortasız veya yeterli sigortaya sahip olmadan yaşamasına sebep oluyor. Sağlık sisteminin temel bir insan hakkı olduğuna inanan bir Cumhuriyetçi var mı?

Bebekleri olan veya hasta çocuklarına bakmak zorunda olan annelere işyerlerinde izin vermeyen dünyadaki tek büyük ülke olmaya devam ediyoruz.

En az 12 haftalık ücretli aile ve sağlık iznini destekleyen bir Cumhuriyetçi var mı?

“Demokratların, işçi yanlısı bir politika izlemezlerse hem senatoda hem de mecliste azınlığa düşeceğine inanıyorum”

Bu liste uzar gider. Çocuk bakımı, barınma, evde sağlık bakımı, üniversiteye gidebilme imkânı… Bu son derece önemli konuların her birinde, Cumhuriyetçi Parti’nin düşük ve orta gelirli Amerikalıların umutsuz ihtiyaçlarını ele alan hiçbir önerileri yok. Önerdikleri şeyler de çoğu zaman kötü durumu daha da kötüleştirecektir.

Bunlara rağmen, anketlere göre Cumhuriyetçilere, ekonomi konusunda Demokratlardan daha fazla inanılıyor. Demokratların eğer ekonomik temelli politikalar yürütemezlerse ve ajandalarında işçi yanlısı bir politika olmazsa hem senatoda hem de mecliste azınlığa düşeceklerine inanıyorum.

Ve Demokratların ele alması gereken yalnızca uzun vadeli yapısal krizler değil. Enflasyonu körükleyen ve bu kadar çok insana zarar veren şey, her gün gördüğümüz aşırı kurumsal açgözlülüktür.

“Cumhuriyetçiler, rekor kıran kârların tadını çıkarırken Amerikalılardan aşırı derecede yüksek fiyatlar talep eden şirketler hakkında ne söyleyecekler?”

Geçen yıl gaz fiyatı yükselirken, beş büyük petrol şirketi sadece bu yılın ikinci çeyreğinde 59 milyar dolar kâr elde etti. Şimdide bu şirketler varlıklı hissedarlarına fayda sağlamak için hisse geri alımlarına ve temettülere 88 milyar dolar harcıyor.

Küresel gıda fiyatları geçen yıl yüzde 33’ün üzerinde bir oranda yükselirken ve bu yıl yüzde 23 daha artması beklenirken, küresel gıda ve tarım ticareti endüstrilerindeki milyarderler koronavirüs salgını sırasında 382 milyar dolar daha zenginleşti.

Yurttaşlarımız reçeteli ilaçlar için açık ara dünyanın en yüksek fiyatlarını ödemeye devam ederken, Amerika’nın en büyük ilaç şirketlerinden Pfizer, Johnson&Johnson ve AbbVie, geçen yıl kârlarını yüzde 90 artırarak varlıklarını 54 milyar dolara çıkardı.

Amerikalıların yüzde 46’sı, karşılayamayacakları için almaları gereken sağlık hizmetlerini ertelemiş veya atlamışken, Amerika’nın en büyük altı sağlık sigortası şirketi geçen yıl 60 milyar doların üzerinde kâr elde etti.

Cumhuriyetçiler, rekor kıran kârların tadını çıkarırken Amerikalılardan aşırı derecede yüksek fiyatlar talep eden şirketler hakkında ne söyleyecekler? Cumhuriyetçiler, enflasyon hakkında sıkça konuşuyorlar. Sorum ise şu: Bu konuda ne yapacaklar? İçlerinden birinin kâr vergisini gündeme getirecek ve düşünecek cesareti var mı? Elbette yok!

“Bu ülkenin işçi sınıfının desteğini almadan seçimleri kazanamazsınız”

Bu ülkenin işçi sınıfının desteğini almadan seçimleri kazanamazsınız. Güçlü ve cesur kararlar alacağınızı ve ekonomik sıkıntılar çeken Amerikalılar için savaşacağınızı açıkça söylemedikçe işçilerin desteğini alamayacaksınız. Ülkedeki çocuk yoksulluk oranını yüzde 40’ın üstünde bir oranda azaltan ve aralıkta sonra eren aylık 300 dolarlık çocuk vergi kredisini uzatmak olsun, sosyal güvenlik yardımlarını arttırmak olsun veya Medicare’i diş, işitme, görme ve çocuk bakımına uygun hale getirmek için yeniden yapılandırma olsun… Demokratlar bunları yapmalıdır. Bu ülkenin işçi sınıfının yanında yer alın ve Cumhuriyetçilerin sahtekârlığını ifşa edin.

Burada önerdiklerimin hiçbiri radikal değil. Aslında bakarsınız, hepsi oldukça popüler fikirler. Amerikan halkının istediği bu. Bu kritik ara dönem kampanyasını, çalışan ailelerin ihtiyaçlarını ele alacak, kurumsal açgözlülüğü konu alacak ve kadınların seçme haklarını güvenceye alacak şekilde dizayn edersek Vaşington’daki Demokratlar ile çalışan aileler arasında yeniden bir güven inşa edebiliriz. 

Ve elbette, bu seçimleri de kazanacağız!

Yazının orijinal versiyonunu okumak için tıklayın.

Çeviren: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.