Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilgisayar kamerasını açmadığı için işten çıkarılmıştı: Çalışanı haklı bulan mahkeme, şirketi 75 bin euro tazminata mahkûm etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Chetu isimli bir şirket, çalıştığı süre zarfında kamerasını açık tutmayı reddeden Hollanda’daki çalışanının işine son vermişti. Hollanda’daki bir mahkeme, çalışanları kamera açmaya zorlamanın özel hayatı ihlal ettiğine hükmetti ve şirketi 75 bin euro (1,35 milyon TL) tazminata mahkûm etti.

Şirket, Ocak 2019’da işe alınan çalışana 23 Ağustos’ta “Düzeltici Eylem Programı” adı verilen sanal bir eğitime katılması gerektiğini söyledi. Bu süre zarfında ekran paylaşımının açık olması ve kamerasının da tüm iş günü boyunca açık kalması gerektiği bilgisi de çalışanla paylaşıldı.

Bunun üzerine çalışan, kamerasını açık bırakmanın kendisini rahatsız hissettirdiğini ve özel hayatının ihlali olduğunu söyledi:

“Günde dokuz saat kamerayla izlenmekten rahatsızım. Bu benim mahremiyetimi ihlal ediyor ve beni rahatsız ediyor. Bu yüzden kameramı açık bırakmak istemedim. Zaten dizüstü bilgisayarımdaki tüm etkinlikleri izleyebiliyorsunuz ve ekranımı paylaşıyorum.”

Şirket de bunun üzerine çalışanı “çalışmayı reddetme” ve “itaatsizlik” gerekçesiyle işten çıkardı.

Çalışan, işten çıkarılmasının ardından şirketi mahkemeye verdi. Hollanda’daki bir mahkeme, bu nedenlerin çalışanın işten çıkarılması için yeterli sebep olmadığına hükmetti. “Çalışmayı reddettiğine dair hiçbir kanıt yok” diyen mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) vatandaşlara özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı veren 8. maddesine atıfta bulundu. Mahkeme, şirketi 75 bin euro (1,35 milyon TL) tazminat ödemeye mahkûm etti.

Şirket ise çalışanın kamerasını açık bırakmasını istemenin, ofis ortamında çalışırken de onları görebilmesinden farklı olmayacağını savundu.

Kaynak: NL Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.