Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Önce direkt uçuş, ardından konsolosluk: Putin, KKTC’yi tanımaya mı hazırlanıyor?

Rusya’nın yakın zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) direkt uçuşlar başlatacağı ve yıl sonuna kadar Lefkoşa’da konsolosluk açmayı planladığı iddiaları gündemde. Peki bu adımlar Moskova’nın KKTC’yi tanıyacağı anlamına mı geliyor? ‘KKTC’nin tanınmasına karşılık Kırım’ın tanınması’ mümkün olabilir mi?

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden İzvestia “Rusya, Kuzey Kıbrıs ile uçuşlara başlamaya hazırlanıyor” başlıklı haberinde, Moskova’nın hem yakın zamanda KKTC’ye direkt uçuş başlatacağını hem de yıl sonuna kadar Kuzey Lefkoşa’da konsolosluk açacağını yazdı. Gazeteye konuşan iki üst düzey kaynağa dayandırılan haberde, Moskova’nın attığı bu adımların KKTC’nin tanınması anlamına gelmediği belirtildi. Direkt uçuşların Rus devletinin aldığı bir karar olmadığını vurgulayan kaynaklar, söz konusu uçuşları sadece özel bir Rus şirketinin gerçekleştireceğini belirterek şöyle konuştu:

“Uçuş kararı özel bir havayolunun girişimi. Bu, Rusya’nın KKTC’yi diplomatik olarak tanıyacağı anlamına gelmiyor. Moskova’nın KKTC’ye karşı duruşu aynı kalacak.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğu New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve “Rusya’nın KKTC’ye direkt uçuşlara başlaması halinde memnuniyet duyarız” demişti. 

Söz konusu iddialar ilk kez 20 Eylül’de Milliyet gazetesinde ortaya atılmıştı. Fatma Gülçin Kabasakallı imzalı haberde, Rusya’dan KKTC’ye doğrudan uçuşların başlayacağı ve ilk uçuşun da 15 Kasım’da açılacak olan yeni Ercan Havalimanı’nın açılış törenine yetiştirilmeye çalışıldığı ifade edilmişti. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı bilgisi haberde yer almıştı.

Yeni Ercan Havalimanı’nın 15 Kasım’da açılması planlanıyor.

Konsolosluk açılması da gündemde

Direkt uçuşların yanı sıra Moskova, Kuzey Lefkoşa’ya bir konsolosluk açmayı da planlıyor. Konuya ilişkin bilgisi olan bir kaynak, İzvestiya’ya verdiği demeçte, Moskova’nın KKTC’de bir konsolosluk açmak için olasılıkları değerlendirdiğini ve çalışmalar yürüttüğünü doğruladı. Fakat bu adımın da “KKTC’nin diplomatik olarak tanınması” anlamına gelmeyeceğini belirten kaynak, adanın kuzeyinde yaşayan 10 bine yakın Rus vatandaşı olduğunun ve bu kişilere hizmet etmek için böyle bir kararın alındığının altını çizdi. 

Konsoloslukta “Tayvan” örneği

Tayvan örneğini veren yetkililer, bu yılın sonuna kadar açmayı planladıkları konsolosluk binasında KKTC isminin belirtilmeyeceğini ve kurumun “Kuzey Lefkoşa’daki Rus konsolosluğu” olarak anılacağını söyledi. 

Tayvan örneği nedir?

Dünya üzerinde birçok ülke Tavyan’ı resmi olarak tanımasa da başkenti Taipei’de ofisler açıyor ve bu ofisler üzerinden konsolosluk işlemlerini yürütüyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Taipei’deki American Institute of Taiwan ve Türkiye’nin Türkiye Trade Office in Taipei isimli kuruluşları konsolosluk görevini de üstleniyor. 

KKTC’de de böyle bir durumun halihazırda uygulandığını belirten yetkililer, KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde İngiltere, Almanya, Fransa, Avustralya, İtalya ve ABD’nin de ofislerinin bulunduğunu hatırlattı. 

KKTC’nin tanınmasına karşılık Kırım’ın tanınması mı?

Moskova’nın böyle bir adım atmasına karşılık akıllara gelen sorulardan biri de, Türkiye’nin aynı adımı Kırım için atıp atmayacağı. İzvestiya’ya konuşan Türk kaynaklar, atılan adımların Ankara’da memnuniyetle karşılanacağını fakat Türkiye’nin yakın zamanda Kırım’ı tanıması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.