Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 230. gün: ABD, Rusya’nın Kiev saldırısını kınadı, G7 liderleri toplanıyor

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev, Lviv, Dnipro ve Zaporijya’ya düzenlediği hava saldırılarında en az 14 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Saldırının ardından birçok ülke Rusya’yı kınayan açıklamalar yaptı ve Ukrayna’ya askeri desteğin devam edeceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (10 Ekim) Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada saldırıların 8 Ekim Cumartesi günü Kerç Köprüsü’nün hedef alınmasına misilleme olduğunu söyledi. Uzun menzilli füzelerle Ukrayna’nın enerji, iletişim ve askeri altyapısını hedef aldıklarını söyleyen Putin, “Kerç Köprüsü’ndeki saldırıyı Ukrayna istihbarat servislerinin organize ettiği açık” dedi.

Vladimir Putin

İzleyin: Putin, Kırım’ın intikamını alıyor: Kiev işte böyle bombalandı

Moskova’nın bu ve buna benzer saldırılara yanıtının “çok sert” olacağını söyleyen Putin’e bir destek de eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’den geldi. Medvedev, “Ukrayna, Rusya’ya sürekli, doğrudan ve net bir tehdit. Gelecekte hamlelerimizin amacı Ukrayna’daki siyasi rejimi tamamen yıkmak olmalı” diye konuştu.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Kiev, Lviv, Dnipro ve Zaporijya’ya düzenlediği saldırılarda en az 14 kişinin öldüğünü ve 97 kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırıların ardından bazı bölgelerde elektrik ve su kesintileri yaşandı. Başkent Kiev’de yaşayanlar, Rusya’nın oyun parkları başta olmak üzere sivil bölgeleri hedef aldığını söyledi.

Saldırıların ardından başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden sert açıklamalar geldi. ABD, Rusya’nın “acımasız” saldırılarının üniversite ve çocuk parkları da dahil olmak üzere askeri olmayan hedefleri vurduğunu belirtti ve Ukrayna’ya askeri destek sözü verdi. Saldırıların ardından ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bir telefon görüşmesi yaptı. İki lider görüşmelerinde hava savunma sistemlerini ele aldı. Biden ile yararlı bir görüşme yaptıklarını belirten Zelenskiy, “Şu anda hava savunma sistemleri, savunma işbirliğimizde bir numaralı öncelik” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırının savaştaki bir tırmanma noktası olduğunu belirtti ve bu gibi saldırılarda bedeli sivillerin ödediğine dikkat çekti. Putin’in savaş suçu işlediğini söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın terör ve vahşeti desteklediğini vurguladı. Savaşı kınamayan Çin ve Hindistan ise iki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

Putin’in müttefiki Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ise “Ukrayna, Belarus topraklarına saldırı düzenlemeyi planlıyor” diyerek, Moskova ile ortak bir bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda anlaştıklarını kaydetti. Lukaşenko, “Hızla değişen bu ortam göz önüne alındığında, devletimizin güvenliğini güçlendirmek için ne yapılması gerekiyorsa yapmalıyız” dedi.

Savaşın 230. gününde bilmeniz gereken diğer gelişmeler ise şöyle:

  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan bugün Rusya lideri Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gidecek. BAE devlet ajansı WAM, Şeyh Muhammed’in Putin ile “BAE ile Rusya arasındaki dostane ilişkilerin yanı sıra bir dizi bölgesel ve ulusal meseleyi konuşacağını” yazdı.
  • Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, ekiplerinin güvenlik endişesi nedeniyle Ukrayna’daki saha çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.
  • Ukrayna İçişleri Bakanlığı ve Ukrayna İstihbarat Servisi, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’i arananlar listesine aldı. Böylece Medvedev, Ukraynalı yetkililer tarafından görüldüğü yerde gözaltına alınabilecek veya Ukrayna’yı ziyaret etmesi durumunda doğrudan sorgu için alıkonulabilecek.
  • G7 ülkelerinin liderlerinin bugün acil bir toplantı yapacağı ve Ukrayna lideri Zelenskiy’nin de bu toplantıda konuşma yapacağı belirtildi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.