Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC araştırdı: Suriyeli mültecilere canlı yayında yapılan yardımlar TikTok’un kasasına giriyor

Suriye kamplarındaki sığınmacı ailelerin Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’ta yaptıkları canlı yayınlarda bağış topladıkları ve bu bağışların yüzde 70’inin TikTok’un kasasına girdiği ortaya çıktı.

BBC’nin yaptığı araştırma, Suriye kamplarındaki sığınmacı ailelerin TikTok’ta saatler süren canlı yayınlar açtığı ve bu yayınlarda bağış talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Canlı yayında alınan bağışların saatte 1000 dolara (18 bin 500 TL) kadar çıktığı fakat bu miktarın çok az bir kısmının sığınmacıların eline geçtiği belirtildi. BBC, söz konusu haber için beş ay boyunca 30 TikTok hesabını takibe aldı ve inceledi.

“Dilencilik istismarına” karşı harekete geçileceğini belirten TikTok ise platformda bu tür içeriklerin yasak olduğunu açıkladı. TikTok, canlı yayın hediyelerinden aldığı komisyonun yüzde 70’ten az olduğunu söylese de tam bir oran vermedi.

Aracılar kullanılıyor, TikTok sığınmacılara ekipman desteği veriyor

BBC’nin araştırması, Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamplarda bazı aracılarının olduğu ve bu kişilerin kamplarda bulunan ailelere telefon ve canlı yayın ekipmanı sağladığını ortaya koydu. TikTok’a bağlı ajanslarla çalıştıklarını söyleyen Çinli ve Ortadoğulu aracılar, bu ajansların TikTok’un küresel stratejisi kapsamında canlı yayın yapacak kişiler istihdam edip kullanıcıların platformda daha fazla vakit geçirmesini sağladıklarını söyledi.

İngiliz SİM kartları kullanılıyor

Algoritmanın kullanıcıların cep telefonu numarasının alan koduna göre belirlenmesi nedeniyle aracıların İngiliz SİM kartları kullandığı bilgisi de haberde yer aldı. Öte yandan aracılar, İngiltere’den gelen insanları işaret etti ve buradan gönderilen hediyelerin en cömert hediyeler olduğunun altını çizdi.

Her gün TikTok’ta canlı yayın açanlar arasında Mona Ali Al Karim de bulunuyor. Karim açtığı canlı yayınlarda bildiği birkaç İngilizce cümleyi söylüyor ve hayat hikâyesini anlatıyor. Eşini hava saldırısında kaybettiğini söyleyen Karim, altı kızından birinin ameliyatı için gereken parayı karşılamayı hedefliyor.

Canlı yayın izleyicileri, Karim gibi içerik oluşturanlara destek olmak için birkaç kuruşa mal olan dijital güllerden, yaklaşık 500 dolara mal olan sanal aslanlara kadar çeşitli hediyeler gönderiyor. Bu hediyeler daha sonra uygulamadan nakit olarak çekilebiliyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.