Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (148): Avrupa’nın büyük liglerinde 2022/2023 sezonu devam ediyor | Arsenal’in şampiyonluk yürüyüşü, Brahim Diaz’ın harika golü ve diğerleri

Avrupa’nın beş büyük ligi olarak tabir edilen İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da 2022/2023 sezonu devam ediyor. Söz konusu liglerde bu hafta birbirinden heyecanlı maçlar oynandı. Merakla beklenen karşılaşmada Arsenal, Liverpool’u 3-2 mağlup ederek şampiyonluk yürüyüşüne devam ederken, Cristiano Ronaldo ise Everton filelerini sarsarak bu sezonki ilk gol sevincini yaşadı. Öte yandan Massimiliano Allegri’nin Juventus’u, Milan deplasmanından da eli boş döndü. 

1) Haftanın en keyifli karşılaşması: Arsenal 3-2 Liverpool / Topçular, Liverpool’un şampiyonluk umutlarını bitirdi

İngiltere Premier Lig’in 9. haftasında lider Arsenal, sahasında ezeli rakibi Liverpool ile kozlarını paylaştı. Topçular, Emirates Stadı’nda oynanan mücadelenin ilk dakikasında Gabriel Martinelli’nin attığı golle öne geçti. Sezona korkunç bir başlangıç yapan Liverpool, Benfica’dan yaz transfer döneminde kadrosuna kattığı Darwin Nunez’in 34. dakikada fileleri sarsması ile eşitliği sağladı. Ancak kalesinde gördüğü golün ardından oyundan düşmeyen Arsenal, ilk yarının uzatma dakikalarında Bukayo Saka’nın golü ile soyunma odasına 2-1 üstünlükle girdi.

Maçın ikinci yarısına iyi başlayan konuk ekip, 53. dakikada Roberto Firmino’nun golü ile tekrar eşitliği yakaladı. Ancak Liverpool, karşılaşmanın kalan dakikalarında istediği futbolu sahaya yansıtmakta zorlandı. Arsenal, 73. dakikada Bukayo Saka’nın penaltı golüyle maçtan 3-2 galip ayrıldı.

Liderlik koltuğundaki Arsenal, bu galibiyetin ardından puanını 24’e çıkarırken, Liverpool ise 10 puanda kaldı. Bu sezon ligde sadece iki galibiyet alabilen Liverpool, gelecek hafta Manchester City ile karşılaşacak. 

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

2) Haftanın sürprizi: Borussia Dortmund 2-2 Bayern Münih / Bayern Münih, son dakikada yıkıldı

Almanya Bundesliga’nın 9. haftasında Der Klassiker heyecanı yaşandı. Borussia Dortmund ile Bayern Münih, Signal Iduna Park’ın ev sahipliği yaptığı karşılaşmada kozlarını paylaştı.

Maça hızlı başlayan Bayern Münih, 33. dakikada Leon Goretzka’nın harika golüyle öne geçti. Soyunma odasına 1-0 önde giren Bavyera ekibi, 53. dakikada Leroy Sane ile aradaki farkı ikiye çıkardı. 

2-0 geriye düşmesine rağmen oyundan düşmemeyi başaran sarı-siyahlılar, 17 yaşındaki yıldız adayı Youssoufa Moukoko ile 74. dakikada aradaki farkı bire indirdi. Golün ardından ataklarını sıklaştıran Edin Terzic’in ekibi, 90+5. dakikada Antony Modeste’nin attığı golle sahadan 2-2’lik eşitlikle ayrıldı. Öte yandan Bayern Münih’te Kingsley Coman, 90. dakikada kırmızı kart gördü. 

Bu sonucun ardından iki takım da 16 puana yükseldi. Borussia Dortmund, önümüzdeki hafta Union Berlin deplasmanına giderken, Bayern Münih ise Freiburg’u konuk edecek. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Der Klassiker konuştuğumuz podcastimize buradan ulaşabilirsiniz:

3) Haftanın en iyi genç oyuncusu: Brahim Diaz (Milan)

İtalya Serie A’nın son şampiyonu Milan, bu sezon da zirve yarışı vermeye devam ediyor. Brahim Diaz, Milano temsilcisinin bu yoldaki en büyük yıldızlarından birisi konumunda bulunuyor. 

23 yaşındaki İspanyol yıldız adayı, takımının Juventus’u 2-0 yendiği karşılaşmada jeneriklik bir gole imza attı. Diaz, bu sezon çıktığı altı karşılaşmada üç gole doğrudan katkı sağlamayı başardı. 

4) Haftanın takımı: Ajaccio

Fransa Ligue 1’de PSG ile zirve mücadelesi veren Olimpik Marsilya, sahasında lig sonuncusu Ajaccio’yu konuk etti. 

Ev sahibi ekip, 15. dakikada Dimitri Payet’nin penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçti. Payet, böylelikle Ligue 1 tarihinde hem 100 gol hem de 100 asist barajını aşan ilk oyuncu oldu. Ancak Ajaccio, 25. dakikada Bevic Moussiti-Oko ile eşitliği yakaladı. 47. dakikada ise Leonardo Balerdi’nin kendi kalesine attığı gol, konuk ekibe 2-1’lik galibiyeti getirdi. 

Ligue 1’de ilk yenilgisini alan Igor Tudor yönetimindeki Marsilya, 10 maç sonunda 23 puanda kaldı. Haftaya 4 puanla son sırada giren Ajaccio ise bu galibiyetle puanını 7’ye yükseltti. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

5) Haftanın Kare Ası: Phil Foden – Cristiano Ronaldo – Angel Correa – Edin Dzeko

Avrupa’da 2022-2023 sezonunun dokuzuncu haftalarında öne çıkan performanslar; Phil Foden, Cristiano Ronaldo, Angel Correa ve Edin Dzeko’ya aitti. 

Phil Foden haftaya damga vuran isimler arasındaydı. Geçen hafta United filelerine üç gol bırakan ve Guardiola yönetiminde 50 gole en genç yaşta ulaşan oyuncu olan Foden, Southampton karşısında da 1 gol ve 1 asistlik performansa imza attı.

Manchester United forması giyen 37 yaşındaki Cristiano Ronaldo, Everton ağlarını sarsarak kulüp kariyerindeki 700. golünü kaydetti. Halihazırda kulüp formasıyla en çok gol atan futbolcu rekorunu elinde bulunduran Portekizli yıldız, 700 gol barajını da geride bırakmış oldu.

Bu sezon istediği performansı sahaya yansıtamayan Atletico Madrid, sahasında Girona’yı 2-1 yenerek moral buldu. Ev sahibine galibiyeti getiren golleri, Angel Correa kaydetti.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona’yı devirerek moral bulan Inter, İtalya Serie A’da Sassuolo’yı 2-1 ile geçti. Inter’e galibiyeti getiren golleri, Edin Dzeko kaydetti.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.