Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasındaydı, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi 42 yıl sonra kapatıldı

The Times gazetesinin “dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” listesine giren Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi, bugün (12 Ekim) kapatıldı.

Diyarbakır’da 1980 yılında açılan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi, 42 yıl sonra bugün (12 Ekim) tamamen boşaltılarak kapatıldı. Cezaevinde bulunan yaklaşık 270 tutuklu ve hükümlü çevredeki cezaevlerine nakledildi. Cezaevinin anahtarının, kültür merkezi ve müzeye dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edileceği öğrenildi.

Cezaevi, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında mahkûmlara yönelik kötü muameleler nedeniyle The Times gazetesi tarafından “dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasında gösterilmişti.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde 1972’de yapımına başlanan ve Diyarbakır E Tipi Cezaevi ya da 5 Nolu Cezaevi olarak bilinen kurum, 4 Temmuz 1980’de açıldı. 1981 ile 1984 yılları arasında işkence ve insanlık dışı muameleler sebebiyle 34 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi sakatlandı. Hakkında belgeseller çekilen cezaevi, son yıllarda D tipi cezaevinin yapılmasıyla sadece tutuklu ve hükümlüler ile PKK’nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık’ı barındırıyordu.

Cezaevi 42 yıl sonra bugün boşaltılarak kapandı

Cezaevi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda Diyarbakır’a yaptığı ziyaretlerde sık sık gündeme geldi. Cezaevinin anahtarının, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından 15 Ekim’de kente gelecek olan Erdoğan’a verileceği öğrenildi.

Medyascope muhabirinin aldığı bilgilere göre, Erdoğan da cezaevinin anahtarını, kültür merkezi ve müze yapılması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teslim edecek.

Erdoğan, cezaevi için ne demişti?

Erdoğan, geçen yıl katıldığı bir televizyon programında “Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muamele ile anılan Diyarbakır Cezaevi’ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz. Adalet Bakanlığımız bu konuda gerekli hazırlığı yapıyor. Böylece Diyarbakır’ın hafızasındaki bir kötü anıyı ortadan kaldırmış oluyoruz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.