Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kerç Köprüsü’ndeki patlama: Rusya’da sekiz kişi gözaltına alındı

Rusya’yı 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’a bağlayan Kerç Köprüsü’nde geçen cumartesi günü (8 Ekim) bir patlama meydana gelmişti. Rus yetkililer, patlamayla ilgili olarak sekiz kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Güvenlik servisi FSB, gözaltına alınan beş kişinin Rusya, diğerlerinin Ukrayna ve Ermenistan vatandaşı olduğunu duyurdu. Ukrayna İstihbarat Servisi Sözcüsü Andriy Yusov ise Moskova’nın suçlamalarına “FSB ve Rusya Soruşturma Komitesi’nin tüm faaliyetleri saçmalıktan ibarettir. Bunlar Putin rejimine hizmet eden yapılardır ve kesinlikle son açıklamaları hakkında yorum yapmayacağız” diyerek yanıt verdi.

8 Ekim Cumartesi günü Rusya’yı 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’a bağlayan Kerç Köprüsü’de meydana gelen patlamada üç kişi hayatını kaybetmişti. Rusya lideri Vladimir Putin, saldırının arkasında Ukrayna istihbarat servisinin olduğunu ileri sürmüş ancak Kiev yönetimi bu iddiayı yalanlamıştı.

Video: Kırım’ı Rusya’ya bağlayan köprüde patlamalar

Ukrayna’nın bu saldırısını “terör eylemi” olarak nitelendiren Putin’in bu açıklamalarının ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev’e füze yağmıştı. Rusya’nın saldırılarında 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Video: Putin, Kırım’ın intikamını alıyor: Kiev işte böyle bombalandı!

BBC’nin Kiev’deki muhabiri Hugo Bachega, bugün Herson’da beş farklı patlamanın meydana geldiğini ve şehirdeki hava savunma sistemlerinin etkinleştirildiğine dair duyumlar aldığını aktardı. Fakat Bachega, bu haberlerin henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Ukrayna ordusu, birliklerinin bölgedeki ilerleyişinin devam ettiğini ve beş yerleşim biriminin daha ele geçirildiğini açıkladı.

Zelenskiy’den G7 ülkelerine çağrı

G7 ülkelerinin liderleri dün (11 Ekim) video konferans yoluyla bir araya geldi ve Ukrayna savaşındaki son durumu ele aldı. Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de katıldı. Zelenskiy, Rusya’yı “yeni bir terör dalgası” yaratmakla suçladı ve Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulanmasını istedi.

Dünkü toplantının ardından G7 ülkeleri, “gerektiği sürece” Ukrayna’ya “mali, insani, askeri, diplomatik ve yasal” destek göndereceklerini belirtti. NATO savunma bakanları da bugün iki günlük bir zirve için Brüksel’de bir araya geldi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.