Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’da balıkların yüzde 75’inde mikroplastik bulunuyor, doğal çeşitlilik yok olma tehlikesi altında

Yeni Zelanda Çevre Bakanlığı, ülkedeki birçok canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteren bir rapor yayımladı. Raporda ayrıca, Yeni Zelanda bölgesindeki balıkların yüzde 75’inde mikroplastik bulunduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Çevre Bakanlığı’nın bugün (13 Ekim) kamuoyuyla paylaştığı rapora göre, ülkeyi çevreleyen denizlerde yaşayan balıkların yüzde 75’inde mikroplastik bulunuyor. Ayrıca rapor, deniz kuşları da dahil denizde yaşayan canlıların birçoğunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çiziyor.

Bölgedeki deniz kuşlarının yüzde 90’ı, kıyı kuşlarının yüzde 82’si, denizde yaşayan omurgasız canlıların yüzde 81’i ve deniz memelerinin yüzde 22’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir yılda 4 bin 100’den fazla deniz kuşu balıkçılık sebebiyle öldürüldü.

İklim krizi sebebiyle gittikçe ısınan ve asitlenen okyanusların birçok yaşam türü için ölümcül riskler taşıdığı da raporda yer aldı. Rapor, okyanus sıcaklığının 1998-2020 yılları arasında yüzde 8,6 oranında arttığını ortaya koydu. Raporun ölçümlerine göre bu durum daha da ileriye gidecek veya aynı kalacak.

Koruma grubu Forest ve Bird, raporun bulgularını “krizin kanıtı” şeklinde nitelendirerek şunları söyledi:

“Okyanusları etkileyen krizin gerçek ölçeği çok daha kötü olabilir çünkü çoğu deniz memelisinin, balıkların ve omurgasızların karşı karşıya olduğu yok olma riskleri henüz bilinmiyor.”

Yeni Zelanda Yeşil Parti Sözcüsü Eugene Sage ise raporun ortaya çıkardığı bilgilere dayanarak, “Bu rapor, hükümetimizin uzun yıllarca doğayı ve doğal düzeni görmezden geldiğini gösteriyor” diye konuştu.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.