Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bartın’da maden ocağında patlama: 41 işçi hayatını kaybetti

Bartın’ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağında patlama meydana geldi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maden bölgesinde yaptığı açıklamada 41 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Olay yerindeki gelişmeleri Medyascope muhabiri İbrahim Yayan takip ediyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Amasra müessesesine bağlı maden ocağı patlamasında 40 işçinin hayatını kaybettiğini, 11 işçinin de hastanede tedavi gördüğünü açıklamıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, meydana gelen patlamada 28 işçinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Koca’dan birkaç saat önce açıklama yapan Bartın Valiliği de 25 işçinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Soylu: “110 kişi çalışıyordu”

Olay yerinde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kazanın meydana geldiği sıradaki vardiyada toplam 110 işçinin çalıştığını, 49 işçinin ise riskli alanlarda görev aldığını belirtti. 21 kişinin hastaneye intikal ettiğini, yedi kişinin ise yolda olduğunu aktaran Soylu, 14 madencinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Soylu: “Kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var”

İlerleyen saatlerden bir açıklama daha yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kazadan hemen sonra çıkarılan 58 madencimiz var, Aşağıda değerlendirdiğimiz, kurtarılmaya çalışan 15 madencimiz var” dedi.

“İlk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu yönünde”

Patlamanın nedeninin kesin olarak belirlenemediğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise “İlk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu yönünde” dedi.

Maden ocağındaki patlamanın ardından Bartın Valisi Nurtaç Arslan, göçük altında kalan işçiler olduğunu açıkladı. Kaç işçinin mahsur kaldığı henüz bilinmiyor. Vali Arslan, “Eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta 5 işçi vardı, 12 işçimizi kurtardık” açıklamasında bulundu.

Maden ocağındaki patlama nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Amasra’ya gitti. Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamada patlamanın 18:15 sularında meydana geldiği duyuruldu. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Amasra Belediye Başkanı: “İçeride 87 arkadaşımız vardı, altı tanesi hareketsiz görünüyor”

Halk TV yayınına katılan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, grizu patlamasından şüphe ettiklerini belirterek, “İçeride 87 arkadaşımız vardı, altı tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor” dedi. Çakır, 11 işçinin göçük altından kurtarıldığını kaydetti.

Patlamayla ilgili soruşturma

Patlamaya ilişkin Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında üç savcı görevlendirildi.

AFAD, patlamanın nedenine ilişkin paylaşımını sildi

AFAD, patlamanın trafo kaynaklı olduğunu belirten bir Twitter paylaşımında bulundu.

Ancak kısa süre sonra patlamanın trafo kaynaklı olduğuna dair atılan tweet silindi ve yalnızca “bir patlama meydana geldi” denildi.

Ardından bir paylaşımda daha bulunan AFAD, patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığını ve patlamanın sebebinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

Erdoğan, Diyarbakır programını iptal etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlama nedeniyle yarın yapmayı planladığı Diyarbakır ziyaretini iptal etti. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Erdoğan, yarın Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceğini kaydetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da patlamanın ardından Twitter paylaşımında bulundu. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş’tan oluşan CHP Heyeti de Amasra’ya gitti.

Meral Akşener de Bartın’a gidiyor

Maden ocağındaki patlama nedeniyle Adana ziyareti ile partisinin kuruluşunun beşinci yılı dolayısıyla 22 Ekim’deki Ankara programını iptal eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sabah saatlerinde Bartın’a gidecek. Öte yandan İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ile İYİ Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral ve İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’tan oluşan heyet Amasra’da bulunuyor.

Ahmet Davutoğlu da Bartın’a gidecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Rize programını iptal ederek Bartın’a gidecek.

DEVA Partisi Erzurum mitingini iptal etti

Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından DEVA Partisi’nin Erzurum’da yapmayı planladığı miting iptal edildi.

DEVA Partisi, patlamanın ardından miting programını kısaltmış ve sahne alacak müzisyenleri programdan çıkarmıştı. Miting için basın mensupları ve çevre illerden gelenler Erzurum’a ulaşırken, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar mitingin iptal edildiğini açıkladı.

HDP 10’uncu yıldönümü kutlamalarını iptal etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından onuncu yıldönümü kutlamalarının iptal edildiğini duyurdu.

HDP’nin yaptığı açıklama şöyle:

“Bartın Amasra’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Bu büyük ve acı kayıp nedeniyle partimizin yarın yapılması planlanan 10’uncu Kuruluş Yıldönümü kutlamaları iptal edilmiştir.”

AB Konseyi Başkanı Charles Michel’den taziye mesajı

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabından Bartın’daki yaşanan patlama ile ilgili paylaşım yaptı.

Michel,“Türkiye’deki Bartın kömür madeninde yaşanan trajik can kaybının üzüntüsünü yaşıyoruz. Sevdiklerini kaybeden ailelere ve bu acı anında bir araya gelen tüm topluma taziyelerimi sunuyorum” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.