Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Komünist Partisi bir hafta sürecek kongresine hazırlanıyor, aktivistler ve muhalefet gözaltına alınıyor

Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’ne hazırlanıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, siyasi olarak çalkantılı bir ortamda üçüncü dönemde de görevini yürüterek gücünü pekiştirmeye çalışıyor. Pekin hükümeti kongreye hazırlanırken birçok aktivist ve muhalif grup gözaltına alınıyor ve hükümet ajanları tarafından takip ediliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) pazar günü (16 Ekim) başlayacak 20. Ulusal Kongresi’nde üçüncü dönemi için görev almaya hazırlanıyor. Kongre her ne kadar “sıfır koronavirüs” politikasının Çin ekonomisini zor durumda bıraktığı bir dönemde gerçekleşse de uzmanlar, Şi’nin gücünü daha da pekiştireceğini düşünüyor.

Yaklaşık bir hafta sürecek olan kongre, Tiananmen Meydanı’ndaki Büyük Halk Salonu’nda, yaklaşık 2 bin 300 delegenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Çin’de kongre sebebiyle güvenlik ve koronavirüs taramaları artırıldı. Kongre, bir sonraki Politbüro Daimi Komitesi’nin (PSC) tanıtımıyla sona erecek.

Aktivistler ve muhalefet gözetleniyor

Çinli yetkililer, Pekin hükümeti kongreye hazırlanırken birçok aktivisti ve muhalifi takip ediyor. Eylül ortasından itibaren, Çin genelinde hükümete muhalif çok sayıda aktivist gözaltına ya da ev hapsine alındı. Birçok insan hakları avukatı sindirilirken bazı muhalifler ise hükümetin ajanları tarafından adım adım izlendi.

Ayrıca Çin genelinde şikayetlerini Pekin’e getirmeyi planlayan ve bunun için dilekçe hazırlayan birçok kişi evleri basılarak gözaltına alındı.

Çin’deki insan hakları ihlallerini bildiren bir web sitesi Minsheng Guancha (veya Sivil Haklar ve Geçim İzleme Örgütü), parti kongresinden önce evlerine kapatılan, zorla geri gönderilen ve gözaltına alınan çok sayıda vaka belgeledi. Asayiş Bakanlığı, haziranda başlattığı “100 günlük” suçlu yakalama operasyonunun 1,43 milyon kişinin tutuklanmasıyla sonuçlandığını duyurdu.

Şi Cinping karşıtı protestolar artıyor

Sosyal medyada ortaya çıkan fotoğraflarda Pekin’de büyük bir caddenin üst geçidinde Şi’yi eleştiren bir pankartın asıldığı görülüyor. Pankartta Şi’nin koronavirüs politikaları şöyle eleştiriliyor:

“Biz yiyecek istiyoruz, PCR testleri değil. Biz sokağa çıkma yasağı değil özgürlük istiyoruz. Yalan değil saygı istiyoruz. Kültür devrimi değil, reform istiyoruz. Biz lider değil oy istiyoruz. Köle değil vatandaş olmak istiyoruz.”

Protestoyla ilgili görüntüler ve anahtar kelimeler internet polisi tarafından sansürlendi.

Kaynak: Reuters, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.