Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hızlı ve Kısa Yorum (63): Türkiye “doğalgaz merkezi” mi olacak? – Aydın Sezer yorumladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana zirvesi dönüşü gazetecilere “Türkiye’den Avrupa’ya doğalgaz dağıtım merkezi için talimatları Putin ile birlikte verdik” dedi ve kurulacak dağıtım merkezi için Trakya’yı işaret etti. Dış politika yorumcusu Aydın Sezer, açıklamayı “hızlı ve kısa” yorumladı. Projenin yakın zamanda gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sezer, proje için “Türkiye gerçek anlamda merkez yapılacaksa olumlu bir adım” diyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın 6. zirvesi dolayısıyla gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan, Kazakistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Türkiye’de doğalgaz merkezi” önerisiyle ilgili olarak “Türkiye’den Avrupa’ya doğalgaz dağıtım merkezi için talimatları Putin ile birlikte verdik. Bu uluslararası bir dağıtım merkezi olacak” diye konuştu. Erdoğan, söz konusu merkez için Trakya’yı işaret etti, “Böyle bir dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor” dedi.

Dış politika yorumcusu, Medya Günlüğü yazarı Aydın Sezer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını Medyascope‘a değerlendirdi. Erdoğan’ın bahsettiği merkezden “Türkiye’nin yaklaşık 25 yıllık rüyası” diye bahseden Sezer, açıklamayı Türkiye için olumlu bir adım olarak değerlendiriyor fakat “merkez ülke” kavramından ne kastedildiğinin önemli olduğunu vurguluyor.

Türkiye’nin daha önce doğalgaz koridoru olmayı yani “başka ülkelere ait gazı başkalarına ait hatlarla taşımayı tercih ettiğini” aktaran Sezer, “Gerçek bir pazar yeri oluşturulacaksa çok olumlu bir adım” diyor. Sezer’e göre projenin yakın zamanda gerçekleşmesi ise mümkün değil.

Sezer Batı ülkelerinin, Rus gazının yeni bir güzergah ile batıya taşınmasını olumlu karşılamayacağını fakat bu projenin Avrupa’nın da işine geleceğini iddia ediyor: “Türkiye’nin Avrupa sınırında merkez ülke olarak farkı kaynaklardan gelecek doğalgaz ile bir piyasa oluşturacak olması, teknik ve mali anlamda Avrupa’nın işine gelecek bir olgu.”

TANAP (Trans Anadolu doğalgaz boru hattı) ve Türk Akım 2’nin yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söyleyen Sezer’e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, “Türkiye gerçek anlamda ‘merkez’ yapacaksa olumlu bir adım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.