Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medya yasasında hangi maddeler değiştirildi ?

Kamuoyunda “sansür yasası” olarak anılan, basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’de kabul edildi. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suç ilan edilerek bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getirildi. Yasa teklifi görüşülürken AKP ve MHP milletvekilleri bazı maddelerde değişiklik yapılmasını istedi. Yapılan değişikliklerle kişisel bilgilerin “kurum” ile paylaşılmasına ilişkin yetkiler genişletildi.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ve MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın ilk imzacı olduğu ve iki parti milletvekilleri tarafından imzalanan 40 maddelik yasa teklifi 26 Mayıs’ta (2022) akşam saatlerinde TBMM’ye sunulmuştu. Üzerinde uzun süredir çalışılan yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda dün (13 Ekim) kabul edilerek yasalaştı. Yasa, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek. Görüşmeler sırasında AKP ve MHP milletvekillerinin teklifteki bazı maddelerde yapılmasını istedikleri değişiklikler de yapıldı.

Kanun teklifinin şebekeler üstü hizmet sunumunu düzenleyen 37. maddesinde sosyal medya mecralarının Türkiye’de açtığı temsilciliklerin işletmeci olarak kabul edildiği hatırlatıldı. “Kurumun, şebekeler üstü hizmet sağlayıcılardan isteyebileceği diğer bilgilerin kapsamının net olmaması” gerekçe gösterilerek yetki alanının genişletilmesi talep edildi.

Kanun teklifi görüşülürken AKP ve MHP’li milletvekilleri Yılmaz Tunç, Feti Yıldız ve Mehmet Doğan Kubat’ın önerdiği ve kabul edilen değişiklikle “kurumun” şebekeler üstü hizmet sağlayıcılarından talep edebileceği kişisel verilerin sınırları “şeffaflık” gerekçesiyle genişletildi. Teklifin 34. maddesinde yapılan değişiklikle “suç unsuru” olduğu düşünülen paylaşım dört saat içinde kaldırılacak, aksi halde hizmet sağlayıcısını temsil eden işletmeci de suçlu sayılacak.

AKP ve MHP milletvekillerinin önerdiği ve kabul edilen bir diğer değişiklik ile yasanın yürürlük maddesinde yer alan “1/1/2023” ibaresi “1/4/2023” olarak değiştirildi. Değişiklikle birlikte, Basın İlan Kurumu ve ilan düzenlemeleri 1 Nisan 2023’te, diğerleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.