Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlhak edilen Herson’da sahneye çıkmayı reddeden Ukraynalı orkestra şefi, Rus güçleri tarafından öldürüldü

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna Kültür Bakanlığı, işgal altındaki Herson’da düzenlenen bir konsere çıkmayı reddeden Ukraynalı müzisyen Yuriy Kerpatenko’nun Rus askerleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna Kültür Bakanlığı Facebook hesabından yaptığı açıklamada, orkestra şefi Yuriy Kerpatenko’nun Rusya’nın geçtiğimiz haftalarda ilhak ettiği Herson’da sahne almayı “işgalciler ile işbirliğini kategorik olarak istemediği için” reddettiğini belirtti. Bunun üzerine Kerpatenko’nun Rus güçleri tarafından evinde vurularak öldürüldüğü açıklandı. Herson’daki bölge savcılığı, Kerpatenko’nun ölümünün ardından resmi bir soruşturma başlattı.

Yuriy Kerpatenko

Herson’daki Mykola Kulish Müzik ve Drama Tiyatrosu’nun da baş şefi Kerpatenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamalarda Rusya’nın savaşını kınıyordu.

Kerpatenko’nun öldürülmesine sanatçılar büyük tepki gösterdi. BBC Senfoni Orkestrası’nın ilk kadın şefi Dalia Stasevska, “Rusya’nın sanatçılara karşı ‘itaat et ya da öl’ politikasını dayatması yeni bir şey değil. Yüz yıla kadar yayılan bir geçmişi var” dedi. Rus meslektaşlarının işgale karşı sessiz kaldığını belirten Stasevska, “Özellikle de yurtdışında yaşayan ve çalışan Rus müzisyenlerin, Moskova’nın Ukrayna’daki eylemlerine karşı gelme vakti geldi” dedi.

Çekya Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğünü yapan Semyon Bychkov da Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini “soykırım” olarak nitelendirdi. St.Petersburg’da doğan fakat 1970’lerde ülkeden ayrılan Bychkov, “Rus kültürünün üstünlüğünden ve hümanizmden söz ediyorlar fakat insanların hayatlarına güzellik katan birini öldürdüler. Mide bulandırıcı” dedi.

Yazar Andrey Kurkov da şunları söyledi:

“Şimdi Yuriy’nin de adı Ukrayna’da öldürülen sanatçılar listesine eklenecek. Rusya’nın sadece Ukrayna topraklarını işgal etmeye değil, Ukrayna’nın kimliğini de özenle yok etmeye çalıştığını düşünüyorum.”

Savaşın başladığı günlerde orduya katılan ve evi Rus füzeleri tarafından yıkılan Ukraynalı yazar Oleksandr Mykhed, “Rusya, işgal altındaki topraklarda Sovyetler Birliği’ni yeniden inşa etmeye çalışıyor. Sovyet politikasının bileşenlerinden biri, köleleştirilmiş ülkelerin kültürünün de yok edilmesiydi. Modern işgalciler de bu stratejiyi takip ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.