Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan Leyla Güven’e üç konuşmadan 11 yıl 7 ay hapis cezası

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, dört ayrı konuşmada “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada toplam 11 yıl 7 ay 15 gün hapse çaptırıldı.  Güven’in kızı Sabiha Temizkan, “Bu cezalar sadece konuştuğu için” diyerek karara tepki gösterdi.

Leyla Güven, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün (17 Ekim) yapılan duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Güven’e üç ayrı konuşmada “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla toplam 11 yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verdi.

“Bütün bunlar sadece konuştuğu için”

Güven’in kızı Sabiha Temizkan, kararı Twitter hesabından şöyle duyurdu: “Annem Leyla Güven’e vekilken yaptığı konuşmalardan dolayı 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Kendisi daha önce aldığı 22 yıl 3 aylık hapis cezası nedeniyle zaten cezaevinde. Bütün bu cezaların hepsi konuştuğu için. Sadece konuştuğu için.”

HDP: “İntikam operasyonu” 
HDP Kadın Meclisi’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda da şöyle denildi: “Milletvekilimiz Leyla Güven’e verilen 11 yıl 7 aylık ceza intikam operasyonudur. Kadınları baskı ve sindirme politikalarıyla siyaset yapmaktan alıkoyamayacaksınız. Bulunduğumuz her yerde sözümüzü söylemeyi sürdürecek, itaat etmeyeceğiz. Leyla’nın mücadelesi mücadelemizdir.”

Ne olmuştu?

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Aralık 2020 tarihinde Diyarbakır’da tutuklanan Leyla Güven için “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 14 yıl üç ay, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ise iki kez dörder yıl olmak üzere toplam 22 yıl üç ay hapis cezası vermişti.  

Hakkâri milletvekili olarak 2018’de parlamentoya giren Güven, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı bir başka davada “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan altı yıl üç ay hapse çarptırılmıştı. Karar, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce onanmıştı. 

Bu kararın onanmasının ardından, hakkındaki mahkumiyete ilişkin tezkerenin 4 Haziran 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okunmasının ardından Leyla Güven’in milletvekilliği düşürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.