Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Plan ve Bütçe Komisyonu’na KKM maliyetini anlatmak üzere gelen Merkez Bankası yetkilisi “Söyleyemem” dedi

Kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının kamuya yükü konusunda, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermek üzere gelen Merkez Bankası (MB) yetkilisi “Söyleyemem” yanıtını verdi. HDP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rıdvan Turan, “İş artık bilanço meselesini geçti, Meclis burada kepaze olmuş durumda” dedi.

AKP’nin “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 13 Ekim Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldi. Kanun teklifinde kur korumalı mevduat (KKM) hesabı sahiplerine tanınan vergi muafiyetinin 2023 yılı sonuna kadar uzatılmasını öngören 23. madde görüşülürken KKM’nin maliyeti tartışma konusu oldu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rıdvan Turan, KKM’nin kamuya yükünü sorduklarında aldıkları cevabı şöyle anlattı: 

Toplantıda yer alan Hazine temsilcileri şimdiye kadar bilinen 85 milyar TL düzeyindeki maliyeti hakkında bilgi verdiler ama ‘MB bilançoları hakkında bir şey diyemeyiz, onlar söylesin’ dediler. Biz de komisyon olarak İstanbul’dan, MB’den bir yetkili çağırdık. Yetkili kalktı, İstanbul’dan geldi ve komisyonda ‘Söyleyemem’ dedi. Bize ‘Bu maddeyi görüşelim, bütçe görüşmelerinde zaten MB Başkanı gelecek, o zaman isterse o söyler’ diyorlar. Böyle acayip skandal niteliğinde bir şey. İş artık bilanço meselesini geçti, Meclis burada kepaze olmuş durumda.

23. madde ne getiriyor?

Kur korumalı mevduat (KKM) hesabı olarak bilinen, TL mevduat ve katılım hesaplarına sağlanan vergi muafiyetlerinin süresi de kanun teklifiyle uzatılıyor. BDDK verilerine göre KKM hesapları 30 Eylül itibarıyla 1,4 trilyon TL’ye ulaştı ve bankacılık sektöründeki toplam mevduatın yüzde 17’sini oluşturdu.

Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini, TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüştüren vergi mükelleflerinin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulaması 2022 yılı sonunda sona erecekti. Kanun teklifi kabul edilirse, KKM hesabı sahiplerine tanınan vergi muafiyeti 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.