Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (151): Avrupa’nın büyük liglerinde 2022/2023 sezonu devam ediyor | Liverpool’un City galibiyeti, Real Madrid’in El Clasico zaferi, Gregor Kobel’in ikramları ve diğerleri

Avrupa’nın beş büyük ligi olarak tabir edilen İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da 2022/2023 sezonu devam ediyor. Söz konusu liglerde bu hafta birbirinden heyecanlı maçlar oynandı. Merakla beklenen karşılaşmada Liverpool, Manchester City’yi Mohamed Salah’ın golüyle mağlup ederken, Real Madrid ise El Clasico’da Barcelona engelini rahat geçti. Öte yandan Borussia Dortmund’un kalecisi Gregor Kobel, Union Berlin karşısında yaptığı hatalarla maça damga vurdu. 

1) Haftanın en keyifli karşılaşması: El Clasico’da zafer Real Madrid’in / Karim Benzema, gollerine devam ediyor

İspanya LaLiga’nın 9. haftası, El Clasico’ya ev sahipliği yaptı. İspanya’nın iki namağlup takımı Real Madrid ile Barcelona, Santiago Bernabeu Stadyumu’nda kozlarını paylaştı.

2021-2022 sezonunda sahasında oynadığı karşılaşmayı 4-0 kaybederek taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Real Madrid, Barcelona karşısına mutlak üç puan parolasıyla çıktı. Dev maça hızlı başlayan Eflatun-Beyazlılar, 12. dakikada Karim Benzema’nın golüyle öne geçti. Vinicius Junior’un sert şutunda kaleci Ter Stegen’den dönen topu ağlara gönderen Benzema, 17 Ekim tarihinde verilen “Ballon d’Or” (Altın top) ödülünü neden kazandığını da adeta herkese kanıtladı. 

İkinci yarıda Jordi Alba, Gavi ve Ferran Torres’i oyuna dahil eden Xavier Hernandez, Barcelona’nın oyunda dengeyi sağlamasını sağladı. Ancak konuk ekip, aradığı golü 83. dakikada bulabildi. Korner vuruşu sonrasında fileleri sarsan Ferran Torres, Barcelona’nın umutlanmasını sağladı. Ancak Real Madrid, 89. dakikada Rodrygo’nun ceza sahasında düşürülmesiyle penaltı kazandı. Penaltıda topu ağlara gönderen Rodrygo, takımına bir kez daha iki farklı üstünlüğü getirdi. 

Real Madrid, sahasında Barcelona’yı 3-1 mağlup ederek liderlik koltuğuna oturdu. Real Madrid, El Clasico’da aldığı galibiyetle ligde namağlup unvanını koruyan tek takım olarak kaldı ve 25 puanla liderliğe yükseldi. Ligde ilk yenilgisini yaşayan Barcelona ise 22 puanla ikinciliğe geriledi. 

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

2) Haftanın sürprizi: Union Berlin 2-0 Borussia Dortmund / Gregor Kobel, hatalarıyla maça damga vurdu

Almanya Bundesliga’nın 10. haftasında lider Union Berlin, sahasında Borussia Dortmund’u konuk etti. 

Lige fırtına gibi giren Union Berlin, geçen hafta Bayern Münih karşısında son dakikada bulduğu golle moral bulan Borussia Dortmund karşısında maça hızlı başladı. Ev sahibi ekibin bu dakikalarda yardımına ise Gregor Kobel yetişti. Maçın 8. dakikasında meşin yuvarlağı ayağının altından kaçıran Kobel, Janik Haberer’e adeta “al da at” dedi. 21. dakikada bir kez daha saneye çıkan Haberer, aradaki farkı ikiye çıkarak Borussia Dortmund’un tüm umutlarını bitirdi. Ve böylelikle daha önce Schalke deplasmanındaki 6-1’lik galibiyette gol sevinci yaşayan Haberer, ligdeki 3. golüne ulaştı. 

Union Berlin, 10. maçında 7. galibiyetini alarak puanını 23 yaptı ve haftayı lider bitirdi. Borussia Dortmund ise ligde 10. maçında 4. yenilgisini alarak 16 puanda kaldı.  

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

3) Haftanın en iyi genç oyuncusu: Ademola Lookman (Atalanta)

İtalya Serie A’da lider Napoli’nin en yakın takipçisi olan Atalanta, sahasında Sassuolo ile karşılaştı. Gian Piero Gasperini’nin öğrencileri, 1-0 geriye düştüğü maçta rakibini 2-1 mağlup etmeyi başardı. 

Ademola Lookman, Atalanta’yı Sassuolo karşısında galibiyete taşıyan isim oldu. 24 yaşındaki Nijeryalı yıldız adayı, bu sezon çıktığı 10 karşılaşmada 4 kez fileleri sarsmayı başardı.

4) Haftanın takımı: Liverpool

İngiltere Premier Lig’e oldukça kötü bir başlangıç yapan Liverpool, şampiyonluk yarışında Arsenal’i takibini sürdüren Manchester City ile karşı karşıya geldi. Anfield Road’un ev sahipliği yaptığı dev maç büyük heyecana sahne oldu.

Liverpool ile Manchester City’yi karşı karşıya getiren karşılaşmanın ilk yarısında gol sesi çıkmadı. İkinci yarıya ise Mohamed Salah damga vurdu. Liverpool, 76. dakikada Salah’ın attığı golle öne geçmeyi başardı. Mısırlı yıldızın attığı golde asisti, Brezilyalı kaleci Alisson Becker yaptı. 

Liverpool’un teknik direktörü Jürgen Klopp, maç sırasında yaptığı itiraz nedeniyle 86. dakikada doğrudan kırmızı kart gördü. Bu sonuçla bu sezon ligde ilk yenilgisini alan Manchester City, 23 puanla ikinci sırada kaldı. Liverpool ise 13 puanla 8. sıraya yükseldi.

Alisson Becker, Erling Haaland’a gol izni tanımadı:

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

5) Haftanın Kare Ası: Mohamed Salah – Federico Valverde – Neymar – Sandro Tonali

Avrupa’da 2022-2023 sezonunun 10. haftalarında öne çıkan performanslar; Mohamed Salah, Federico Valverde, Neymar ve Sandro Tonali’ye aitti. 

Mohamed Salah, haftaya damga vuran isimler arasındaydı. Manchester City karşısında Liverpool’u zafere taşıyan Salah, aynı zamanda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Rangers’a karşı hat-trick yapmayı başardı ve Devler Ligi tarihinin en hızlı hat-trick yapan ismi oldu. 

Son iki sezondur göstermiş olduğu performansla Real Madrid orta sahasının vazgeçilmez isimlerinden olan Federico Valverde, takımının Barcelona zaferinde büyük rol oynadı. Valverde, Real Madrid’i maçta 2-0 öne geçiren isim oldu. 

Yıldızlar topluluğu Paris Saint-Germain (PSG), Igor Tudor’un çalıştırdığı Olimpik Marsilya’yı sahasında konuk etti. PSG’ye galibiyeti getiren isim ise Neymar oldu. Kylian Mbappe’nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan Brezilyalı yıldız, 45+2. dakikada kaydettiği golle takımını zafere taşıdı. Neymar, böylelikle bu sezonki 12. golünü atmış oldu. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde üst üste kötü sonuçlar alan Milan, İtalya Serie A’da Hellas Verona deplasmanına konuk oldu. 22 yaşındaki yıldız orta saha Sandro Tonali, son dakikalarda kaydettiği golle takımına 3 puanı getirdi. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.