Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Geçmişin sayfalarını çevirmek” isteyen Hamas, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü

“Ankara ile Şam arasında bir normalleşme mümkün mü?” sorusu gündemdeyken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bugün Hamas’tan bir heyet ile bir araya geldi. Hamas, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşta Esad yönetimine karşı cephe almış ve 2012’de Şam’daki merkezini kapatmıştı. 11 yıl sonra gelen bu ziyaret, “yeni bir sayfa açılması” olarak yorumlandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı ziyaret eden Hamas heyetinin başkanı Halil El Hayya, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bunu tarihi bir toplantı ve Suriye-Filistin ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak görüyoruz” dedi. “Geçmişin sayfalarını çevirmek ve ötesine geçmek için başkanla anlaştık” diyen Hayya, İsrail’in bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirme kararı almasının ardından böyle bir adım attıklarını söyledi. Hayya, “Filistin davası bir Arap destekçiye ihtiyaç duyuyor” dedi.

Halil El Hayya

Filistinli siyasi analist Mustafa Sawwaf, Hamas’ın Suriye’ye yönelik uzlaşmacı tavrıyla İslamcı fraksiyon için yeni bir zemin yaratmayı amaçladığını savundu. Sawwaf Reuters’a verdiği demeçte, “Türkiye de dahil olmak üzere Hamas’ın bulunduğu bölgelerin çoğu daralmaya başladı. Bu yüzden Hamas, faaliyetlerini sürdürebilmek için başka bir zemin bulmak istedi” ifadelerini kullandı.

Türkiye, 2020 yılının sonundan itibaren dış politikada normalleşme adımları atmış ve Ortadoğu’daki birçok ülke ile ilişkilerini düzeltmeye çalışmıştı. İsrail ile de ilişkileri normalleştiren Türkiye, ağustos ayında dört yıl aranın ardından büyükelçi atama kararı almıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.