Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Türkiye, Kuzey Suriye’deki çatışmaları durdurmak için asker gönderdi

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye destekli muhalif gruplar arasında çıkan ve daha sonra El Kaide’nin eski Suriye kolu El Nusra Cephesi’nden kopan Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) dahil olmasıyla şiddetlenen çatışmalarda en az 58 kişi hayatını kaybetti. Reuters haber ajansı, Türkiye’nin söz konusu gruplar arasındaki çatışmaları durdurmak için bölgeye asker konuşlandırdığını yazdı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bir haftadır devam eden çatışmalarda 48 silahlı muhalif ve 10 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bölgedeki çatışmalar 8 Ekim’de El Bab’da başlamış, daha sonra HTŞ de dahil olmak üzere başka gruplar da dahil olmuştu. Bu çatışmaların ardından bölgede HTŞ nüfuzunu da artırmıştı.

HTŞ’nin ilerlemesine sessiz kalmakla eleştirilen Türkiye, dün konuya dair bir adım attı. Reuters’ın görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Suriye’deki gruplar arasındaki çatışmaları durdurmak için bölgeye asker konuşlandırdığı belirtildi. Haberde Türk tankları ve zırhlı araçlarının, Azez’e doğru ilerleyen HTŞ’nin Ankara destekli muhaliflerin elinden aldığı Kefer Cene köyü yakınlarına konuşlandırıldığı ifade edildi.

Her iki tarafla da temas halinde olan eski bir muhalefet yetkilisi Waiel Olwan Reuters’a verdiği demeçte, “Türkiye çatışmayı durdurmak, HTŞ’nin ilerlemesini önlemek ve tarafları barış anlaşmasının uygulanması amacıyla müzakere masasına oturtmak için müdahale etti” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde cihatçılar ve milliyetçi gruplar arasında yaşanan ideolojik farklılıklardan ötürü gerginlik artıyor. Türkiye de HTŞ’nin isyancıların elinde bulunan bölgelerdeki kontrolünü artırmasından ve Moskova’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminden kaçan 3 milyon Suriyeli’nin yaşadığı bölgeye saldırmasından endişe ediyor.

HTŞ’nin, Azez kentinin birkaç kilometre uzağına kadar ilerlemesinden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de endişeli. ABD’nin Şam Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “HTŞ güçleri bölgeden çekilmeli” denildi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.