Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ile bağlantısı olduğu iddia edilen Almanya Federal Siber Güvenlik Kurumu Başkanı Arne Schönbohm görevinden alındı

Almanya Federal Siber Güvenlik Kurumu (BSI) Başkanı Arne Schönbohm, kurulmasına yardım ettiği bir siber güvenlik derneği üzerinden Rusya ile yakın ilişkiler kurduğu iddiasının ardından görevden alındı. Alman medyasına göre Schönbohm, Rus istihbarat servisine çalışan kişilerle bağlantılıydı.

Arne Schönbohm, 2016 yılından bu yana Alman hükûmetinin iletişiminin de güvenliğinden sorumlu olan Federal Siber Güvenlik Kurumu’nun (BSI) başkanlığını üstleniyordu. Alman basınında çıkan haberlerin ardından İçişleri Bakanlığı, Schönbohm hakkındaki iddiaları araştırmak üzere soruşturma başlattı ve Schönbohm’u görevden aldı. Schönbohm’un Rusya ile yakın ilişkiler kurduğu iddiası, ilk kez sunucu Jan Böhmermann tarafından öne sürülmüştü.

BSI’nın başkanı olmadan önce Schönbohm, şirketlere ve siyasîlere danışmanlık yapan Cyber Security Council Germany (Siber Güvenlik Konseyi Almanya) adında bir derneğin kurulmasına yardım etmiş ve yönetiminde de görevler almıştı.

Schönbohm’un BSI başkanı olduktan sonra da söz konusu dernekle yakın bağlarını devam ettirdiği ve eylül ayında da 10. yıldönümü kutlamalarına katıldığı belirtildi. Derneğin üyelerinden birinin Rusya lideri Vladimir Putin tarafından onurlandırılan eski bir KGB üyesi tarafından kurulan Protelion adlı siber güvenlik şirketi olması Alman basınının dikkatini çekmişti.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Feaser’ın bir sözcüsü, Schönbohm’un görevden alındığını doğruladı: “Almanya’nın en önemli kurumlarından birinin başkanı olarak, liderliğin tarafsızlığına dair kamuoyundaki güven sarsıldı.”

Öte yandan sözcü, soruşturmanın ardından Schönbohm’un suçsuz da çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.