Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern’e ölüm tehditleri gönderen kişi, üst mahkeme tarafından tahliye edildi

Yeni Zelanda’da Başbakan Jacinda Ardern’e ölüm tehditleri içeren e-postalar gönderdiği için hapse mahkûm edilen kişi, üst mahkeme tarafından suçsuz bulunarak tahliye edildi. 

Michael Cruickshank, Başbakan Jacinda Ardern’e gönderdiği bir dizi e-postada kendisini ölümle tehdit etmiş ve mart ayında bir yıl hapse mahkûm edilmişti. Cruickshank, çok sarhoş olduğu için tehditleri gönderdiğini hatırlamadığını, tehditlerin arkasında durmadığını ve alıcı tarafından ciddiye alınması kastını taşımadığını belirtti. 

“Kafam bir milyondu, göndermiş olabilirim”

Temyize başvuran Cruickshank, çarşamba günü çıktığı mahkemede hapis cezasını iptal ettirdi. İptal kararında jüriye eksik bilgi verilmesi gerekçe gösterildi. Cruickshank, polise verdiği ifadede “Dürüst olmak gerekirse herhangi bir e-posta gönderdiğimi hatırlamıyorum. Kafam bir milyondu, yani göndermiş de olabilirim” demişti.

Cruickshank’ın suçlu bulunması için ölüm tehditlerini ciddi kasıtla gönderdiğinin kanıtlanması gerekiyordu. Sarhoşluk, savunmada meşru bir gerekçe olarak kabul görürken ilk davada bu bilgi jüriye açıkça belirtilmemişti. Temyize taşınan davada yargıç Simon France, şu ifadelere yer verdi: 

“Savunma, Bay Cruickshank’ın (ölüm tehditleri) gönderdiğini hatırlamaması, gönderdiyse dahi sarhoşluğu sebebiyle bunu kasten yapmamış olmasıydı. Sarhoşluğun savunmanın merkezinde yer alması bir sorun teşkil etmez.” 

Mahkeme, “Bir sanığın kasıt sahibi olup olmadığı değerlendirirken sarhoşluk hesaba katılabilir” ve “Bu mesele jüriye açıkça belirtilmediği için jüri, Bay Cruickshank’ın sarhoşluk iddiasının savunma ile alakası konusunda tereddütte kalmıştır” diyerek adli hata gerekçesiyle sanığın tahliyesine karar verdi. 

Ocak ayında Başbakan Jacinda Ardern’e yönelik ölüm tehditleri içeren notlar bazı evlerin posta kutularına bırakılmıştı: “Çok yakında bizden bir grup Jacinda Ardern’i bu dünyadan silerek bir iyilik yapacak.”

Cruickshank’ın hükümet yetkililerini “suçlular” ve “teröristler” şeklinde nitelediği ölüm tehdidi içeren 88 e-posta, dört aylık bir dönemde gönderildi.

Haziran ayında yayımlanan bir rapor, Başbakan Ardern’e yönelik ölüm tehditlerinin üç yılda üç katına çıktığını ortaya koydu. Polis, bunun yükselişteki komplo teorileri ve aşı karşıtlığından kaynaklandığını iddia etti. 

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.