Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2009’da Erdoğan’a en acı yenilgiyi tattırdı | Ahmet Eşref Fakıbaba’nın portresi

AKP’den ve milletvekilliğinden istifa eden eski bakanlardan Ahmet Eşref Fakıbaba, İYİ Parti’ye geçiyor. 2009’da AKP kendisini aday göstermeyince bağımsız aday olup seçilen Fakıbaba’nın siyasi yaşamını Medyascope sizin için derledi.

Doktor olan Fakıbaba 11 yıl başhekimlik yaptı

Ahmet Eşref Fakıbaba, 16 Aralık 1951 tarihinde Şanlıurfa‘nın Birecik ilçesinde doğdu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1975 yılında mezun oldu.

Taksim İlkyardım Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde ihtisas yapan Fakıbaba, ABD’nin Texas eyaletindeki Arlington Hastanesi’nde gözlemci olarak bulundu.

Iğdır ve Birecik devlet hastanelerinde ve Şanlıurfa SSK Hastanesi’nde başhekimlik yaptı.

1994-2004 yılları arasında 11 yıl başhekimlik yaptıktan sonra 28 Mart 2004 seçimlerinde AKP’den Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu ve seçildi.

2009 seçimleri ve ceket kavgası

Fakıbaba, AKP’nin 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde kendisini aday göstermemesi üzerine bağımsız aday oldu ve oyların yüzde 44’ünü alarak yeniden başkan seçildi.

AKP’lilerin “Ceket koysak seçtiririz” dediği iddiaları üzerine AKP’nin Şanlıurfa mitinginde dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçeceği güzergâh üzerindeki bazı evlerin pencerelerine ve balkonlarına ceketler asılmıştı.

Saadet Partisi’ne katılan Fakıbaba, Numan Kurtulmuş’un ayrılmasının ardından bu partiden istifa etti.

Fakıbaba, 22 Ocak 2013’te yeniden AKP’ye katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptı

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP Şanlıurfa Milletvekili seçilen Fakıbaba, 19 Temmuz 2017’de yapılan kabine değişikliği ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görevlendirildi.

Şenyaşar ailesi çıkışı

Ahmet Eşref Fakıbaba, Kasım 2021’de katıldığı bir programda Şenyaşar ailesine “terörist” dediği için utandığını söylemesinin ardından tehdit ve baskılara maruz kaldığını açıkladı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tehditler için suç duyurusunda bulunduğunu belirten Fakıbaba, “Haksızlığa karşı durmaktan ve adaleti savunmaktan asla geri durmayacağım” dedi.

AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ise Fakıbaba’ya sosyal medyadan yanıt verdi. Yıldız, “Siyaset arenasında ve toplum nezdinde karşılığı kalmayan başka siyasi parti arayışı içerisinde olan ikiyüzlü siyasetçinin PKK bağlantıları net olan aileyi zavallı gibi göstermesinden utanç duyuyorum. Bu entrikalar ve oyunlar Reisimiz, Bayrağımız ve Vatan sevgimizden vazgeçirtemez” diye yazdı.

https://twitter.com/av_ihalilyildiz/status/1518613898634702849?s=20&t=cYBKwWjNbmRJZ8TU5xNXDA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.