Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Eşref Fakıbaba AKP’den ve milletvekilliğinden istifa etti, istifanın oylanması gerekiyor

AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, parti üyeliğinden ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. Anayasa’nın 84. maddesi gereğince istifa halinde milletvekilliğinin düşmesi için, Meclis Genel Kurulu’nda oylama yapılması ve istifanın kabul edilmesi gerekiyor.

İstifasını sosyal medya hesabından duyuran Fakıbaba, şöyle dedi:

“2003’te üyesi olduğum AK Partide değişik makamlarda görev yapma fırsatı buldum. Bu fırsatı bana veren bütün büyüklerime ve Şanlıurfa halkına yürekten teşekkür ediyorum. Bu 20 yıl içerisinde çok değerli arkadaşlarım oldu. Onlardan ayrıldığım için üzgünüm. Ancak siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum. Ak Parti üyeliğinden ve AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye milletvekilliğinden de istifa ediyorum. İnşallah aldığım bu karar ülkem için hayırlara vesile olur.”

Video: AKP’de deprem: Ahmet Eşref Fakıbaba kimdir?

Milletvekilliğinin düşmesi

Anayasa’ya göre, istifa eden bir milletvekilinin, milletvekilliğinin düşmesi mümkün değil. Anayasa’nın “milletvekilliğinin düşmesi” başlıklı 84. maddesinde şu düzenleme yer alıyor:

“İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır.”

Anayasanın bu hükmü gereğince istifa dilekçesinin gündeme alınarak, oylama yapılması gerekiyor. Karar basit çoğunlukla alınıyor.

Ahmet Eşref Fakıbaba kimdir?

Ahmet Eşref Fakıbaba, 16 Aralık 1951 tarihinde Şanlıurfa‘nın Birecik ilçesinde doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1975 yılında mezun oldu.

1994-2004 yılları arasında 11 yıllık başhekimlik yaptıktan sonra 28 Mart 2004 seçimlerinde AKP‘den Şanlıurfa Büyükşehir belediye başkanlığına aday oldu ve kazandı.

Fakıbaba, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ise AKP tarafından aday gösterilmeyince bağımsız aday oldu ve yüzde 44 oy alarak kazandı.

Saadet Partisi’ne katılan Fakıbaba, Numan Kurtulmuş’un partiden ayrılmasının ardından Saadet Partisi’nden istifa etti.

Ahmet Eşref Fakıbaba, 22 Ocak 2013’te yeniden AKP’ye katıldı.

Fakıbaba, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP Şanlıurfa milletvekili seçildi.19 Temmuz 2017’de yapılan kabine değişikliği ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görevlendirildi.

2021 yılında da AKP’den istifa eden ancak istifası kabul edilmeyen Fakıbaba, o dönem tehdit edildiğini açıklamıştı. Fakıbaba, o dönem katıldığı bir televizyon programında partisinden istifa ettiğini açıklamış, Şanlıurfa milletvekilleri Kasım Gülpınar ve Ahmet Akay’ın kendisini ikna ederek istifa kararından vazgeçirdiklerini de söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.