Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Türkiye’ye Rusya mesajı: “Uyardık, uyarmaya da devam ediyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyet, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Moskova’ya uygulanan yaptırımları ve ihracat kontrollerini görüşmek üzere üç günlüğüne Türkiye’ye gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bu ziyaretle ilgili “Türkiye’yi Rus varlıkları için güvenli bir sığınak haline gelmemesi için uyardık, uyarmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

ABD Hazine Bakanlığı Terör Finansmanı ve Mali Suçlardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Rosenberg ve Müsteşar Yardımcısı Erik Woodhouse başkanlığındaki bir heyet, Ankara ve İstanbul’da maliye ile dışişleri bakanlıkları yetkililerinin yanı sıra özel finans ve ticaret sektörlerinden temsilcilerle bir araya gelmişti. Alınan son bilgilere göre heyet, görüşmelerde, Ankara ile Moskova arasındaki artan ekonomik bağların yakından izlendiğinin altını çizmiş ve “Yaptırımları delmeyin” uyarısında bulunmuştu.

Elizabeth Rosenberg

Bu ziyaret dün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’a da soruldu. Price kendisine yöneltilen, “Bu ziyaret beklentileri karşıladı mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bu konuda daha fazla detay almak için Hazine Bakanlığı ile görüşmeniz gerekiyor. Fakat bu ziyaret, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını destekleyen değerli bir NATO müttefiki olduğu için düzenlendi. Biz de birçok farklı kanaldan çok sayıda toplantı yaparak Rus varlıkları ve para transferi için güvenli bir sığınak olmaması konusunda uyardık, uyarmaya da devam edeceğiz. Biz Rusya’ya gereken cevabın verilmesini istiyoruz ve bu, hepimizin ortak çıkarına.”

“F-16’lar konusunda yeni bir gelişme yok

Toplantıda Price’a F-16’lar konusunda bir gelişme olup olmadığı da soruldu. Price, “Teknik görüşmelerin ve müzakerelerin üç ay içerisinde sonuçlanabileceğini duyuyoruz, son durum nedir?” sorusuna ise “Bu konuda bir gelişme yok” yanıtını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.