İsveç hükümeti, 6 Ekim’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na bir mektup gönderdi. Mektupta, Ankara’nın İsveç’in NATO’ya üyeliği için endişelerini gidermek için atılan somut adımlar sıralandı. Stokholm’den gönderilen iki sayfalık mektupta İsveç’in Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi kapsamında imzalanan mutabakata uyduğunu gösteren 14 örnek sunuldu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikalarını bir kenara bırakmış ve NATO ittifakına katılmak için başvuru yapmışlardı. Fakat Türkiye, söz konusu iki ülkenin ittifaka katılmasına “terör örgütlerine destek verdikleri” gerekçesiyle itiraz etmişti. Daha sonra İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde üçlü bir mutabakat imzalanmış fakat Türkiye, Stokholm ve Helsinki hükümetlerinin bu mutabakattaki maddelere uymadığını açıklamıştı.
İki sayfa, 14 örnek
Reuters haber ajansının özel haberinde Stokholm hükümetinin Ankara’ya iki sayfalık bir mektup ilettiği ve mektupta Türkiye’nin NATO üyeliği konusundaki endişelerini gidermek için PKK’ya karşı terörle mücadele çabalarının hızlandırılması dahil olmak üzere somut adımlar atıldığı belirtildi. İki sayfalık bu mektupta, İsveç’in haziran ayında imzalanan anlaşmaya tümüyle bağlı kaldığına dair 14 farklı örnek de verildi.
İsveçli yetkililerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Dışişleri Bakanlığı’na bu mektubu hafta sonu teslim ettikleri belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Ekim’de yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin taleplerinin halen karşılanmadığını söylemişti.
İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Reuters’ın söz konusu mektuba dair yorum talebine yanıt vermedi.
İsveç istihbaratı MİT ile görüştü
Haberde İsveç güvenlik ve terörle mücadele biriminin (SAPO) eylül ayında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile bir görüşme gerçekleştirdiği de aktarıldı. Mektupta İsveçli yetkililerin PKK’nın İsveç’in ulusal güvenliğine tehdit içeren rolünün yeniden incelendiği ve yakın zamanda somut adımların atılacağı bilgisi de yer aldı.
Kaç kişi iade edildi?
Mektupta, mutabakatın ardından Ankara’nın talebi üzerine bir vatandaşın; 2019’dan bu yana ise dört vatandaşın Türkiye’ye iade edildiği hatırlatıldı. İadeler konusunda ekim ayı başında İsveçli bir heyetin Ankara’yı ziyaret ettiği de vurgulanan mektupta, suçluların iadesi hakkında hem kendi yasalarının hem de Avrupa Sözleşmesi’nin de dikkate alınacağının altı bir kez daha çizildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Reuters’a konuşan bir kaynak, İsveç’in bu mektubunun amacının Ankara’ya güvence vermek ve NATO üyeliğini teşvik etmek olduğunu söyledi.
Türkiye ve Macaristan engeli
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması için üye ülkelerin bu kararı parlamentolarında kabul etmesi gerekiyor. 30 üyeli NATO ittifakında bu teklifi onaylamayan iki ülke bulunuyor: Türkiye ve Macaristan. İsveç Dışişleri Bakanı cuma günü (14 Ekim) yaptığı açıklamada Türkiye ve Macaristan’ın yakın zamanda bu kararı parlamentolarında onaylayacaklarını söylemişti.
Kaynak: Reuters