Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (140): SPoD Danışma Hattı 2021 verileri, Kaos GL’nin Türkiye’de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu Raporu

Editör: Edanur Tanış & Rona Şenol

Prodüktör: Özgün Can Özgül

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) danışma hattına yapılan başvuruların 2021 yılı raporunu, Ankara’nın Esat ve Eryaman semtlerinde 2006 yılında trans kadınlara yönelik sistematik saldırılardan dolayı dört kişinin yargılandığı davanın yedinci duruşmasını, sanatçı Gülşen’in duruşmasını, Kaos GL Derneği’nin Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi işbirliği ile hazırladığı “Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” raporlarını konuştuk.

Ankara’nın Esat ve Eryaman semtlerinde 2006 yılında trans kadınlara yönelik sistematik saldırılardan dolayı dört kişinin yargılandığı davanın yedinci duruşması 18 Ekim’de Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargıtay’ın saldırganların aldığı cezayı bozması sebebiyle 10 yıldan uzun süredir devam eden dava 21 Kasım’a ertelenirken duruşmayı çok sayıda LGBTİ+  hak savunucusunun yanında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve ABD, Almanya, Danimarka ve Birleşik Krallık elçiliklerinden temsilciler takip etti.

SPoD, danışma hattına yapılan başvuruların 2021 yılı raporunu paylaştı. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet, cinsiyet uyum süreci, açılma süreci, sosyal yardım, genel bilgilendirme ve duygusal destek gibi konularda başvuruculara destek olan SPoD danışma hattı geçen yıl 2 bin 783 başvuru aldı.

Kaos GL Derneği’nin Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi işbirliği ile hazırladığı “Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” raporlarını 17 Ekim’de kamuoyu ile paylaştı. Raporlara göre LGBTİ+’lar arasında işsizlik ve iş bulamama korkusu yaygınlaşıyor. 

Kadıköy’de 12 Ekim gecesi iki erkek, kadın ve LGBTİ+’ları taciz etmiş, polis ise tacize maruz bırakılan kadınları ve LGBTİ+’ları gözaltına alıp karakolda darp etmişti. Hak savunucuları, yaşanan şiddete karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde çarşamba günü basın toplantısı düzenledi.

3 Temmuz’da düzenlenen 2. Eskişehir Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etmiş sekiz kişiyi darp ederek gözaltına almıştı. Gözaltına alınan kişiler hakkında iddianame hazırlandı ilk duruşma 16 Şubat 2023’te görülecek.

İstanbul-Ataşehir’de 30 Nisan 2022’de verdiği bir konserde imam hatiplilere yönelik söylediği sözler nedeniyle hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan dava açılan sanatçı Gülşen, dün (21 Ekim) hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Gülşen’in beraat talebinin reddine ve yurtdışı çıkış yasağının devamına karar verdi. Gülşen’in avukatı Emek Emre, yurtdışı yasağının devamı yönündeki mahkeme kararına itirazda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.