Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB ve Mastercard protokol imzaladı: İstanbulkart alışverişte, Mastercard toplu ulaşımda kullanılabilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Belediyeler Bilgi İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BELBİM), Mastercard ile işbirliğine gitti. İstanbulkart sahipleri, başka karta ihtiyaç duymadan alışveriş yapabilecek. Mastercard logolu İstanbulkart’lar uluslararası geçerliliğe sahip olacak. İmza töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbulkart ile e-ticaret ve her türlü alışveriş yapılabilecek. Temassız özellikli kredi ve banka kartları toplu ulaşımda kullanılabilecek” dedi.

İstanbulkart’ı şehrin yaşam kartı yapmak için dijital hamlelerde bulunduklarını belirten İmamoğlu, “İstanbullular, toplu taşıma dışında daha birçok alanda İstanbulkartlarını güvenle kullanabilsin istiyoruz. Projemizin ikinci ayağında bunu da sağlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum. İlk etapta İstanbulkart Mobil’den oluşturulacak Mastercard logolu dijital İstanbulkart ile yurtiçi ve yurtdışı tüm e-ticaret sitelerinde ödeme yapılabilecek. Sonrasında ise Mastercard logolu fiziksel İstanbulkart’lar da kullanıma girecek ve aynı işleve fiziksel kartlarımız da sahip olacak. Aynı zamanda mevcut İstanbulkartlar tüm haklarıyla beraber ulaşımda ve hür türlü alışveriş ödemelerinde kullanılabilecek” diye konuştu.

İmamoğlu, İstanbul’da toplu ulaşım için çok önemli bir işbirliğini hayata geçirdiklerini belirterek, çağın ruhunu ve yenilikleri yakalamak, teknolojide yaşanan gelişmelerden faydalanarak İstanbulluların hayatına kolaylıklar getirmek gibi bir sorumlulukları olduğunu söyledi. 16 milyon İstanbulluya hizmet ederken, her türlü kolaylığın gecikmeden sağlanasına önem verdiklerini ifade eden İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dijitalleşen gündelik işlerimizi artık bir cep telefonu yardımıyla çözebiliyoruz. Dijital altyapı, çok daha bütünleşik ve entegre çözümler sunabilmemizi de sağlıyor. İBB olarak akıllı şehir vizyonumuzla İstanbul’u akıllı teknolojilerle güçlendirerek geleceğe bugünden hazırlıyoruz. İştirakimiz BELBİM’in ürettiği İstanbulkart’ı, günde ortalama dokuz milyon insan kullanıyor. Bu kadar yoğun kullanılan bir kartın altyapısını yüzde 100 dijitalleştirdik. İstanbulkart Mobil üzerinden QR kodla yapılan geçiş sayısı aylık ortalama beş milyona ulaştı. Şimdi de dijitalleşen ödeme ağımızı Mastercard ile yaptığımız işbirliği sayesinde daha da ileri bir seviyeye taşıyoruz. Bu işbirliğiyle toplu taşıma araçlarımızda temassız özellikli kredi, banka ve ön ödemeli kartlarla ödeme yapmak mümkün hale gelecek.”

İstanbulkart’la yurtiçi ve yurtdışında alışveriş yapılabilecek

BELBİM ve Mastercard işbirliği ile yurtiçi ve yurtdışı temassız kredi, banka ve ön ödemeli kartlarla ödeme yapmak mümkün hale gelecek. Uygulamanın teknik hazırlık aşamasının ardından önümüzdeki aylarda hayata geçmesi planlanıyor. Böylece, ulaşım ve yaşam kartı olarak hizmet veren ve 22 milyon aktif kullanıcısı bulunan İstanbulkart, tüm haklarıyla beraber ulaşımda ve alışveriş ödemelerinde kullanılacak.

Mastercard Türkiye Genel Müdürü Avşar Gürdal da dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’a teknolojileriyle hizmet etmekten gurur duyduklarını belirtti. Gürdal, BELBİM ile yürüttükleri projeyle, tüketicilerin temassız Mastercard’larını toplu ulaşımda kullanabileceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.