Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü açıkladı: Katarlı LGBTİ+lar keyfî olarak gözaltına alınıyor, tacize maruz kalıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Katar’ın ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası yaklaşırken ülkedeki LGBTİ+’ların keyfî olarak gözaltına alındığını ve tacize maruz bırakıldığını açıkladı. Kasım ayındaki kupaya katılacak futbolcular ve hayranları ise güvenlik endişelerini dile getiriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün (24 Ekim) yaptığı açıklamada, Katar yönetiminin geçen ay ülkedeki Katarlı LGBTİ+’ları keyfî olarak tutukladığını ve güvenlik görevlilerinin güçlerini kötüye kullanarak bu kişileri taciz ettiğini ileri sürdü.

Eşcinselliğin yasadışı olduğu Katar, önümüzdeki ay Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kupaya katılacak bazı futbolcular ise maçlarını izlemek için Katar’a gelecek eşcinsel hayranlarının güvenliklerine dair endişe duyuyor.

Bir Katarlı yetkili, detay vermeden örgütün açıklamalarına tepki gösterdi ve söz konusu iddiaların “kesinlikle yanlış bilgiler içerdiğini” söyledi. HRW ise yaptığı açıklamada, “Cinsel yönelimden ve cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılık yapılmaması yalnızca Dünya Kupası için Katar’a giden seyirciler için değil tüm Katar sakinleri için de kalıcı olarak garanti edilmelidir” dedi.

Dünya Kupası’na 27 gün kaldı.

LGBTİ+lar “dönüşüm ve davranış merkezlerine” gitmeye zorlanıyor

HRW, 2019-2022 yılları arasında keyfî olarak gözaltına alınan ve sözlü ve fiziksel tacize maruz bırakılan dört trans kadın, bir biseksüel kadın ve bir eşcinsel erkek ile röportaj yaptığını belirtti.

HRW, gözaltına alınan LGBTİ+’lardan bazılarının haklarında herhangi bir suçlama olmaksızın Doha’daki bir yeraltı hapishanesinde iki ay tutulduğunu aktardı. Röportaj yapılan altı LGBTİ+, güvenlik güçlerinin kendilerini “ahlaksız faaliyetlerini durduracaklarını” taahhüt eden bir belge imzalamaya ve “dönüşüm de davranış merkezine” gitmeye zorladığını aktardı.

HRW’nin görüştüğü Katarlı bir trans, bu yaz iki hafta boyunca hücre hapsinde tutulduğunu ve güvenlik güçleri tarafından fiziksel şiddete maruz bırakıldığını söyledi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.