Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Liverpool’a Nottingham Forest çelmesi: Jürgen Klopp, yalnız mı yürüyecek?

İngiltere Premier Lig’in 13. haftasında Nottingham Forest’a konuk olan Liverpool, Manchester City galibiyeti ile yakaladığı ivmesini sürdüremedi. Ev sahibi ekip, 55. dakikada Taiwo Awoniyi’nin golü ile 1-0’lık galibiyete uzandı. Maçın analizini PFSA Lisanslı Futbol Analisti Alper Şahin, Medyascope için kaleme aldı.

Jürgen Klopp, yalnız mı yürüyecek?

Manchester City ve West Ham United galibiyetlerinden sonra bizlere “acaba” dedirten Liverpool, ağustos ayından beri 3 puana hasret kalmış Nothingham Forest karşısında maça favori olarak çıktı. Hafta başı hazırladığım maç seçimi çizelgemde, “Liverpool’un domine edeceği bir maç” olarak yer alan müsabaka, beklentilerin aksine Premier Lig’in en çok konuşulan mücadelesi oldu. 

Liverpool santrforu Darwin Nunez’in sakatlığına rağmen, maç önü basın toplantısında gayet özgüvenli ve samimi gözüken Jürgen Klopp, müsabaka öncesi aldığı kötü haber ile bir kez daha sarsıldı. Kulak enfeksiyonu geçiren Thiago, maç sabahı hastanenin yolunu tutarken Klopp’un eli kadro seçimi konusunda daha da daraldı. Klopp 2018’den beri ilk defa, Liverpool ilk 11’inde 21 yaş altı “üç” oyuncu seçmek durumunda kaldı. İşin ilginç yanı, daha önceki analizde eleştirdiğimiz 4-4-2 formasyonu ile çıkan Liverpool, ilk defa Fabinho ve Curtis Jones ikilisini merkez orta sahada deniyordu. 

Öte yandan, transfer döneminin şampiyonu ama Premier Lig’in sonuncusu Notthingham Forest, Brighton karşısında alınan önemli beraberlikten sonra, işin savunma kısmını ilk sıraya yazarak bu zorlu mücadeleye çıktı. İçine doğmuş olsa gerek, İngiliz spiker ilk 11’ler okunurken, Cheikhou Kouyaté ve Taiwo Awoniyi tercihlerine dikkat çekiyordu. Kendisini Premier Lig’e çıkaran 3’lü savunmadan vazgeçerek, 4-3-3’e dönen pragmatik hoca Steve Cooper’ı, The City Ground’da bulunan 29 bin 245 kişi ayakta alkışlayarak karşıladı. 

İki taraf da maça gayet temkinli başladı ve ilk sekiz dakika rölantide geçti. 9. dakikada Harvey Elliott yaklaşık 45 metreden Forest defansının arkasına birinci sınıf bir top attı. Güçsüz ayağı ile topu mükemmel kontrol eden Fabio Carvalho, güçlü ayağı ile etkisiz bir vuruş yaptı. Şunun altını çizmek lazım. Klopp’un geçen seneki 4-3-3’ünde, bu tarz pozisyonlara Mane veya Salah girip sonucu alırdı. Maçın ilk 45 dakikasında kompakt bir şekilde duran Forest, topu kazanır kazanmaz oyunun geçiş fazında, Liverpool’un canını çok yaktı. Örneğin, 31. dakikada Fabinho’dan topu kazanan Awoniyi, sırtı dönük güçlü bağlantı oyunu sayesinde Gibbs-White’ı gördü. Tekrar topu alan Awoniyi, Jesse Lingard’ın attığı çapraz koşuya doğru pasını çıkardı ama Lingard’dan gelen etkisiz şut sadece “kaleyi bulan şut” olarak istatistik hanesine yazıldı. Nothingham Forest ileri 3’lüsünün bu tarz pozisyonlarda özgüvenli ve harmoni içinde hareket ettiğini not ettik. 36. dakikada korner atışından dönen topu James Milner arka direğe gönderdi. Altı pas önünde topla buluşan Virgil van Dijk, Firmino’ya kafa ile bırakmak istedi ama ne pas tercihi ne de topun şiddeti olması gerektiği gibiydi.

İkinci yarının 54. dakikasında, Joe Gomez, yaptığı basit top kaybı ve faul ile kırmızı kartın kıyısından döndü. Cook, sağ kanatta topla buluştu ve yerden kaleye paralel sert ortasında Taiwo Awoniyi’yi gördü. Gol sezisi yüksek Nijeryalı yıldız oyuncu topu ağlarla buluşturdu. Yedi yıl önce Liverpool oyuncu izleme ekibi tarafından transfer edilen Awoniyi, gol sonrası sevincini minimumda tutup, özgüvenli ama bir o kadar sitemkâr adımlar ile The City Ground’da tribünleri selamladı. Liverpool’da altı yıl boyunca A-takım şansı bulamayan oyuncu Union Berlin’e satılmadan önce, Almanya ve Belçika’da birçok takıma kiralık gönderildi. Maç sonu açıklamasında Liverpool’a teşekkür edecek kadar alçak gönüllü olan 25 yaşındaki forvet, Premier Lig’deki üçüncü golünü kaydetti. Maçın bundan sonraki şekli genelde aynıydı. Kontrataklarla tehlikeli olan Forest, son haftaların formda oyuncusu Alisson tarafından durduruldu. 89. dakikada bir başka duran topta yine Van Dijk kendi kalitesinin altında bir vuruş ile kaleyi bulamadı. Uzatma dakikalarında Alisson da ileri çıkınca, ilginç görüntüler ile son düdüğü duyduk. Liverpool’un etkili kullanamadığı korner dönüşü topu Gibbs-White’dan alan Brennan Johnson, boş kaleye şansını denedi ama direkten dönen top maçın son pozisyonu olarak kayıtlara geçti.

Klopp, maç sonu açıklamalarında duran toplardaki yetersiz son vuruşların altını çizdi. Ayrıca, Joe Gomez’in ciddiyetsiz hatasının 1-0 geriye düşmelerinin sebebi olduğunu ekledi. Bana kalırsa durum bundan çok daha sıkıntılı. İlk olarak Liverpool için en iyi performans veren oyuncunun Alisson olduğunu söylemek gerekiyor. Bir başka deyişle Nothingham Forest, Alisson’a yoğun bir mesai yaptırdı. Comparisonator’ün verilerine göre 11 şut çeken Forest’ın 7 şutu Alisson tarafınan durduruldu. 1.93 xG (gol beklentisi)’den 1 gol çıkarabilen Forest, 27 başarılı atak aksiyonuyla Liverpool ile aynı istatistiği kaydetti. Topa %75’e %25 daha çok sahip olan bir Liverpool var ama duran toplar hariç lig sonuncusu Forest çok daha tehlikeli ataklar üretti. Demek istediğim, Klopp’un açıkladığı gibi gol yollarındaki beceriksizlik ve basit hatalarla geçiştirilebilecek bir mağlubiyet değil. Her şeyden önce, 4-4-2, Salah’ın etkisini azaltan ve beklerin oyunu genişletmesine fırsat vermeyen formasyonların başında geliyor. Liverpool’da birçok oyuncu sakat; Luis Diaz, Diago Jota, Arthur Melo, Thiago, Keita ve Joel Matip. Ancak 1 milyar sterlin kadro değerine yaklaşan Liverpool, planlamayı bunları göz önünde tutarak yapmalıydı. Örneğin; hak ettiği kontratı bir türlü alamayan Mane, elden çabucak çıkartılan Origi ve Minamino’nun rotasyondaki eksikliği göze çarpan en önemli detaylardan. Çarsamba günü Şampiyonlar Ligi’nde zorlu Ajax maçına Nunez, Thiago ve Konate ile çıkması beklenen Liverpool’da bütün gözler Jürgen Klopp’da olacak. Daha Noel dönemine gelmeden bu kadar sıkıntı yaşayan “Kırmızılar” için tehlike çanları çalmaya başladı. Liverpool taraftar mecralarında ise yankılanmaya başlayan tek bir soru var: “Steven Gerrard Liverpool’da ne yapar?”

Yazan: Alper Şahin

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler