Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Ekim 2022): TBMM’de grup toplantıları, İngiltere’de Sunak dönemi

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 21 derece olacak. Ankara az bulutlu 19 derece; İzmir az bulutlu ve açık 27, Antalya az bulutlu ve açık 27, Diyarbakır az bulutlu ve açık 24 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları düzenlenecek. 

Meclis Genel Kurulu’nda bugün gelir vergisi kanun teklifi görüşülecek. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da “Sincan’da İlk Evim, İlk İşyerim” projesinin temel atma törenine katılacak. 

İş kazasında hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına uygulanacak destek paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen kanun teklifine eklendi. Buna göre maden işçisinin genel sağlık sigortası primi dahil, primlere ilişkin her türlü borçları silinecek. Kazada hayatını kaybeden maden işçisinin anne babasına aylık bağlanacak.

Bu arada cemevlerine yönelik düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve büyükşehir ilçe belediyeleri gerektiğinde, Alevi-Bektaşi kültürü ve erkân hizmetlerinin yürütüldüğü cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını gerçekleştirebilecek, malzeme desteği sağlayabilecek. Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından konuştu. Erdoğan, Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlamasına ilişkin “Bartın’daki benzeri kazaların önüne geçmek için bölgede madenciliğe özel meslek lisesi açma projesi bulunuyor. Yaşanan kazayla ilgili iş güvenliğinden, teknik eksikliklere kadar her şey araştırılıyor” dedi. Erdoğan, ülkedeki tüm madenlerin durumlarının da gözden geçirildiğini de sözlerine ekledi. Konuşmasında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı hedef alan Erdoğan, ”Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü sınır ötesi harekatlara iftira atan TTB başkanıyla ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca, bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Bartın’daki maden faciasını protesto etmek için 24-25 Ekim’de Antalya, Eskişehir, Kocaeli, Ankara ve İstanbul’da eylemler düzenliyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri bugün saat 12:00’de İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 60 kuruş, euro kuru ise 18 lira 39 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 977 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 987 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,50 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini, ekim ayı hizmet, perakende, ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekim ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

İngiltere’de Liz Truss’ın istifasının ardından başlayan siyasî kriz sona erdi. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere’nin yeni başbakanı ve Muhafazakâr Parti’nin lideri seçildi. Böylece 42 yaşındaki Sunak, modern İngiltere tarihinin en genç başbakanı olarak da tarihe geçti. Sunak, yalnızca 45 gün başbakanlık koltuğunda kalabilen Liz Truss’tan görevi bugün devralacak. Truss ise son kabine toplantısını TSİ 11.00’de yapacak ve Başbakanlık Konutu önünde açıklamalarda bulunacak.  Daha sonra da Kral III. Charles’a istifasını sunmak üzere Buckingham Sarayı’na gidecek. Sunak ise Kral III. Charles’ın hükümeti kurma görevini almasının ardından TSİ 13.35’te Başbakanlık Konutu önünde bir konuşma yapacak. Ayrıntıları web sitemizden okuyabilirsiniz. 

Myanmar ordusunun etnik silahlı gruplardan Kaçin etnik azınlığının yıldönümü kutlamaları sırasında düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 50 kişinin hayatını kaybettiği, 100 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Söz konusu saldırı, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) dışişleri bakanlarının Myanmar’da artan şiddeti görüşmek üzere Endonezya’da düzenleyeceği toplantıdan üç gün önce meydana geldi.

New York Times’ın (NYT) yaptığı analize göre oligarklara ve yaptırımlara tabi kuruluşlara ait en az 32 yat Türkiye karasularına demirledi. “Rus oligarkların yatları Türkiye’de güvenli bir liman buldu, Vaşington endişeli” başlıklı yazıda, Akdeniz’deki birçok ilin Ruslar için popüler ve uygun bir destinasyon haline geldiği belirtildi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Deplasmanda Hatayspor ile karşı karşıya gelen Beşiktaş, Süper Lig’de bu sezon atılan en erken golle maça adeta önde başlamasına rağmen, son dakikada yediği golle sahadan mağlup ayrıldı. Hatayspor’un gollerini Ze Luis ve Kaan Kanak kaydederken, Beşiktaş’ın golü Wout Weghorst’tan geldi.

İspanya 1. Futbol Ligi’nin (La Liga) 11. haftasında Getafe, deplasmanda Celta Vigo ile 1-1 berabere kaldı. Ligde 5 haftadır galibiyet alamayan Getafe’nin karşılaşmadaki golünü Enes Ünal kaydetti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.