Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanlıurfa’da bireysel silahlanma artıyor | Okul önünde çıkan çatışma nedeniyle iki öğrenci öldü: “Şanlıurfa Teksas’a döndü”

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde dün (24 Ekim) çıkan silahlı çatışma sırasında, servis aracındaki iki öğrenci hayatını kaybetti. Peki Şanlıurfa’da bireysel silahlanma neden artıyor? İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Temsilcisi Av. Mustafa Vefa, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, CHP Doğu Masası Koordinatörü Av. Cevdet Nasıranlı ve Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel değerlendirdi.

Viranşehir’de dün (24 Ekim) bir okulun önünde iki grubun silahlı çatışmasında olay ile ilgisi olmayan ve öğrenci servisinde bulunan iki öğrenci yaşamını yitirdi, 13 kişi yaralandı.

Şanlıurfa’da yaşayanlar, son dönemde bağış yapan herkesin Şanlıurfa Valiliği’nden çok rahatlıkla silah ruhsatı aldığını söylerken, Medyascope bu iddiayı ve kentte artan bireysel silahlanmayı baro, İHD ve siyasi parti temsilcilerine sordu.

“Şimdi talep eden, bağış yapan herkese silah ruhsatı veriliyor”

İHD Şanlıurfa Temsilcisi Av. Mustafa Vefa, bireysel silahlanma konusunda kolaylık sağlandığını, yeni atanan valinin silah edinmede büyük kolaylıklar getirdiğini, bağış yapan, talep eden, neredeyse herkese silah verildiğini söyledi. Eski valinin ise silah ruhsatı konusunda direndiğini anlatan Vefa, “Şu anda Şanlıurfa Teksas’a dönmüş durumda. Ama asıl sorun olan bana göre gayri resmi silahlardır. Genelde bu suçlar bu silahlar ile işleniyor. Bu silahlara yönelik geniş çaplı bir soruşturma ve çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

Mustafa Vefa

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise valinin kolay silah ruhsatı verip vermediği konusunu elinde somut bir veri olmadığı için bilmediğini belirtti. Şu anda bölgede ciddi bir silahlanma olduğunu, isteyen herkesin silah ile istediği yeri tehdit ettiğini ve gereken önlem ve yaptırımlar olmadığı için söz konusu kişilerin ikinci kez canlar aldığını söyledi. Şanlıurfa’da bu tür olaylar yaşanmasını güvenlik güçlerinin görevini yapmamasına ve cezasızlık politikasının uygulanmasına bağlayan Sürücü, “Silahlanma çok fazla, devlet bu silahlanmanın önünü almıyor. İsteyen gidip silah ile istediğini yapıyor. Burası Teksas mı? Güvenlik ve kolluk nerede, niye izliyorlar?” diye sordu.  

Ayşe Sürücü

Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel de, kamu erkinin son dönemlerde silahlanmanın artışı ile ilgili ihmalinin söz konusu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Herkes elinde, belinde silah ile dolaşamaz. Sıkı güvenlik tedbirlerin alınması gerekiyor. Şehrin ortasında, gerekli tedbirler alınmadığı zaman burada devletin ihmali söz konusudur. Yıllardır kentte iki-üç ayda bir üç-altı insanımızın hayatını kaybettiği büyük silahlı çatışmalar yaşıyoruz. Devlet otoritesinin buna dur demesi lazım. Silah ruhsatı verilirken gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Burası Teksas değil, kanun devletidir. Burada ciddi güvenlik zafiyeti vardır, ilgililer hakkında soruşturma yapılmalıdır.”

Abdullah Öncel

“Silah ruhsatı verme işi mülki amirlerin insafına bırakılmış”

Cevdet Nasıranlı

CHP’nin Doğu Masası Koordinatörü Av. Cevdet Nasrıanlı ise bölgede silahlanmanın fazla olduğunu ancak bu durumun Türkiye’nin her yeri için geçerli olduğunu söyledi. Nasıranlı, yasadaki şartların dışında ikili ilişkiler üzerinden silah ruhsatı alındığını bildiklerini belirterek, “Avukatlar bile bazen ruhsat alamazken ilgisiz bir sürü kişinin rahatlıkla ruhsat aldığını biliyoruz. Yasanın dışında, ruhsat verme işi mülki amirlerin insafına bırakılmış gibi bir durum var” dedi.

2022’ye ait resmi verilere göre, yılın ilk altı ayında 3 bin kişinin ateşli silah ile öldüğünü, 700 kişinin ise yaralandığını belirten Nasıranlı, ülkedeki ekonomik durum, kutuplaşmanın yarattığı psikolojik sorunlar ve televizyonlarda gösterilen mafya dizilerinin de silahlanma ve silah kullanımında etkisi olduğuna dikkat çekti. Nasıranlı, bu durumun ciddi anlamda risk yarattığını ve bu konu ile ilgili acil eylem planının açıklanıp devreye konulması gerektiğini de aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.