Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brittney Griner’in Rus mahkemesine yaptığı itiraz reddedildi: WNBA yıldızı 8 yıl hapis yatacak

Şubat ayından bu yana Rusya’da uyuşturucu bulundurmaktan tutuklu bulunan ve çıkarıldığı mahkemece 9 yıl hapis cezasına çarptırılan ABD’li basketbolcu Brittney Griner’in mahkemeye yapmış oldu temyiz başvurusu reddedildi. Mahkeme tarafından cezası onanan basketbolcunun 8 yıl hapis yatmasına karar verildi.

Geçtiğimiz Şubat ayında Rusya’da uyuşturucu bulundurmak suçundan tutuklanan Brittney Griner, yaz aylarında çıkarıldığı mahkeme tarafından 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Mahkemenin vermiş olduğu cezaya itiraz eden 32 yaşındaki WNBA yıldızı Griner, dün yapılan duruşmaya bulunduğu cezaevinden online olarak katıldı. Temyiz başvurusunu reddeden mahkeme, Griner’in tutuklu bulunduğu süreyi de dikkate alarak cezaevinde kalacağı süreyi yeniden hesapladı. Bununla birlikte Griner’in tutuklu bulunduğu 1 gün, 1,5 gün sayılacak ve yaklaşık 8 yıl hapis yatması gerekecek.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya hükümeti ile Griner’i alabilmek için bir mahkum takası anlaşması yapmanın yollarını arıyor. Biden yönetiminin geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu, silah kaçakçısı Viktor Bout’u da içeren teklifler yanıtsız kalmıştı. Teklifte ayrıca casusluk iddiası ile Rusya’da tutuklu bulunan ABD vatandaşı Paul Whelan’ın da serbest bırakılması yer alıyordu.

Geçtiğimiz günlerde Whelan ve Griner’in serbest bırakılması için Rusya’ya giden New Mexico eyaletinin eski valisi Bill Richardson, iki Birleşik Amerikalının serbest bırakılmasına dair “ihtiyatlı bir şekilde iyimser” olduğunu söyledi. Bill Clinton döneminde ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak da görev yapan Richardson, aileleri ve Beyaz Saray ile koordine bir şekilde serbest bırakılmaları için çalıştığını söyledi. Richardson, Nisan ayında 3 yıldır Rusya’da tutuklu bulunan ABD’li gazi Trevor Reed’in serbest bırakılmasında da rol oynamıştı. 

Griner’in menajeri Lindsay Colas, mahkemenin temyiz başvurusunu reddetmesini, “hayalkırıklığı yaratan ancak şaşırtıcı olmayan” bir sonuç olarak nitelendirdi. Griner’in sadece Amerikalı olduğu için Rusya tarafından tutulduğunu ekledi.

Geçen hafta 32. yaş gününü geçiren Griner ise doğum gününü Moskova’daki hücresinde kutlamak zorunda kaldı. Avukatları CNN‘e verdiği demeçte “Onu neşelendirmek için onunla birkaç saat geçirdiklerini ve dünyanın dört bir yanından gelen doğum günü mesajlarını ilettiklerini” söyledi. 

Griner avukatları aracılığı yayınladığı mesajda, ”Beni eve götürmek için bu kadar mücadele etmenizden dolayı herkese teşekkür ederim. Tüm destek ve sevginiz yardım oluyor.” dedi.

Kaynak: CNN, Reuters

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.