Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (26 Ekim 2022): İstanbul’da ulaşıma zam?

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık ise 22 derece olacak. Ankara az bulutlu 21 derece; İzmir az bulutlu ve açık 27, Antalya az bulutlu ve açık 29, Diyarbakır az bulutlu ve açık 22 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak. 

TBMM’de dün (25 Ekim) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), grup toplantılarını yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha televizyona davet ederek, “Korkma Erdoğan korkma, ben adam yemem” dedi. 2023 seçimleri için adaylarının Erdoğan olduğunu yineleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise CHP liderine “Kılıçdaroğlu, ikide bir meydan okuyacağına, cesaretin varsa milletimizin huzuruna çık da adaylığını ilan et” diyerek seslendi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimler için aday belirleme çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Usta gazeteci, radyo ve televizyon sunucusu Halit Kıvanç 97 yaşında yaşamını yitirdi. Halit Kıvanç’ın cenazesi 27 Ekim Perşembe günü Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek. Halit Kıvanç’ın ölüm haberini oğlu, yazar ve yönetmen Ümit Kıvanç duyurdu. Ümit Kıvanç sosyal medya hesabından, “Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun. Cenaze 27’si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek” diye yazdı. Halit Kıvanç’ın ölümü nedeniyle pek çok siyasetçi, yazar ve gazeteci mesaj paylaştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da mesaj paylaşanlar arasındaydı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı bugün düzenlenecek. UKOME’nin gündeminde toplu ulaşıma zam var. Kulislerde, toplu taşımaya yüzde 25 oranında zam olacağı konuşuluyor.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 60 kuruş, euro kuru ise 18 lira 53 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 975 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 990 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 92,93 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Kralı III. Charles ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri ele alındı. Erdoğan, görüşmede, Kraliçe II. Elizabeth’in hayatını kaybetmiş olması dolayısıyla taziyelerini iletti. Erdoğan, iki ülke arasında stratejik ortaklığa ve müttefikliğe dayalı münasebetlerin ve pek çok alana yayılmış güçlü işbirliğinin yeni dönemde de gelişeceğine inandığını ifade etti.

İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, dünya liderleriyle ilk telefon görüşmesini Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptı ve ülkesinin Ukrayna’ya desteğinin, başbakanlığı döneminde “her zamankinden daha güçlü olacağını” belirtti. Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcü yaptığı açıklamada, Sunak’ın, Zelenskiy ile İngiltere’nin Ukrayna’ya olan kararlı desteğini vurgulamak için konuştuğunu bildirdi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde beşinci hafta heyecanı, dün (25 Ekim) oynanan karşılaşmalar ile başladı. Günün öne çıkan maçında Benfica, Juventus’u sahasında 4-3 mağlup ederek gruptan çıkmayı garantiledi. Juventus ise 2013-14 sezonundan bu yana ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne grup aşamasında veda etti.

Öte yandan UEFA Şampiyonlar Ligi’nde beşinci hafta heyecanı, bugün (26 Ekim) oynanacak karşılaşmalar ile sona erecek. Günün öne çıkan maçında Barcelona, Bayern Münih’i sahasında konuk edecek. Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak karşılaşma, dijital yayın platformu EXXEN’den naklen yayınlanacak.

Basketbol FIBA Şampiyonlar Ligi B Grubu üçüncü haftasında Pınar Karşıyaka, cezası nedeniyle seyircisiz oynanan müsabakada İtalya temsilcisi Reggio Emilia’yı 83-76 mağlup etti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.