Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan, Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye başladı

Lübnan’da hükümet, ülkede bulunan Suriyeli mültecileri ülkelerinde geri gönderme planını uygulamaya başladı. Yüzlerce Suriyeli mülteci, evlerine dönmek üzere dün yola çıktı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği kayıtlarına göre Lübnan, 800 binden fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Lübnan hükümeti 2018’de, sayıları 1,2 milyona ulaşan Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermek için bir program oluşturmuştu. Bu programla birlikte koronavirüs salgını öncesinde 400 bin Suriyeli ülkesine geri dönmüştü.

Yakında görevinden ayrılması beklenen Cumhurbaşkanı Michel Aoun, benzer bir uygulamayı yeniden başlattı.

Bu plana göre her ay 15 bin Suriyeli mültecinin ülkesine geri dönmesi hedefleniyor.

Beyrut hükümetinin bu planı, Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor. Daha önce Suriye’ye gönderilen mültecilerin yaşadıkları insan hakları ihlallerini hatırlatan Af Örgütü, mültecilerle Suriye’deki durum hakkında yeterli bilgi paylaşımı yapılmadığını belirtiyor.

Suriye’ye dönmek için yola çıkan mültecilerden Omar al-Borraqi, Reuters’a verdiği demeçte, dokuz yıl Lübnan’da kaldıktan sonra “duygusal ve maddi faktörler” nedeniyle Şam’a geri dönmek istediğini söyledi:

“Daha önce geri dönmememiz için pek çok neden vardı. Şimdi Allah bizim işimizi kolaylaştırdı.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.