Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Geri dönülemez bir risk”: Enerji şirketlerinin kârlarını artırdığını belirten BM raporları, iklim krizi için acil önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor

İnsanlığın neden olduğu iklim krizi ve küresel ısınma gün geçtikçe etkilerini artırıyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı ajanslar son iki gün içinde iklim krizinin etkileri hakkında raporlar yayımladı. Raporlara göre, küresel ısınma ve iklim krizini önleme konusunda dünya kritik bir eşikte ve acil önlem alınmazsa geri dönülemez bir yola girilecek. Petrol ve gaz şirketlerinin kârlarını her geçen gün artırdığını vurgulanan raporlarda, bu kaynakların düşük karbon emisyonlu enerjiye geçişte kullanılması gerektiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı iklim, meteoroloji ve çevre ajansları son iki gün içinde iklim krizinin geri dönülemez bir yola girmeye yaklaştığına ve bunun için acil önlem alınması gerektiğine dair raporlar yayımladı.

BM Çevre Ajansı’nın raporunda, karbon emisyonlarını azaltmak için alınan önlemlerin yetersizliğine dikkat çektiği belirtilirken iklim krizinin kötü etkilerinden korunmanın tek yolunun “toplumların hızlı bir şekilde dönüştürülmesi” olduğu vurgulandı.

BM İklim Ajansı da ülkelerin iklim kriziyle mücadele için taahhüt ettikleri eylemleri yerine getirdikleri durumda bile dünya çapında küresel ısınmanın ortalama 2,5 derece olacağının altını çizdi. Küresel ısınma için belirlenen kritik eşik ise 1,5 derece.

Tüm ana ısıtma gazlarının 2021’de rekor seviyeleri gördüğünü belirten BM Meteoroloji Ajansı, metan gazının emisyonunda endişe verici bir artışın olduğunu raporladı.

“Düşük karbon emisyonlu enerjiye geçilmeli”

BM’nin raporlarına ek olarak Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok ülkenin düşük karbon emisyonlu ve yenilenebilir enerji geçmeye çalıştığını belirtti. IEA, düşük karbon emisyonlu ve yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde karbondioksit emisyonunun 2025’e kadar en yüksek noktaya ulaşacağını vurguladı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, geçen çarşamba (26 Ekim) yaptığı açıklamada ülkelerin iklim krizine karşı aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kuraklık, sel, fırtına ve orman yangınları dünya genelinde yaşamları ve geçim kaynaklarını mahvediyor. Gün geçtikçe daha da kötüleşiyor. Tüm cephelerde iklim eylemine ihtiyacımız var ve buna şimdi ihtiyacımız var.”

BM Çevre Programı (UNEP) Başkanı Inger Andersen, şu an dünyanın içinde bulunduğu enerji krizinin tüm ülkeleri düşük karbon emisyonlu enerjiye geçişi hızlandırması gerektiğini belirterek, “Fırsatı kaçırma tehlikesi altındayız” dedi.

Petrol şirketleri, küresel çapta büyük kârlar elde ediyor

IEA’nın raporuna göre küresel petrol ve gaz şirketleri, 2022’de kârlarını iki katına çıkararak net gelirlerini 4 trilyon dolara çıkardı. Aynı raporda, yenilenebilir ve temiz enerjiye geçiş için 2030’a kadar küresel anlamda 4 trilyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğu da vurgulandı.

Raporda, “Küresel petrol ve gaz endüstrisi 2 trilyon dolarlık ek gelirini hidrojen ve biyoyakıtlar gibi düşük emisyonlu yakıtlara yatıracak olsaydı bu, on yılın geri kalanında bu yakıtlara ihtiyaç duyulan tüm yatırımı finanse ederdi” tespitinde bulunuldu.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.