Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Tayip Temel: “Birinci turda aday çıkarma kararı kesin değil, Kılıçdaroğlu dahil adı geçen hiçbir aday HDP ve seçmenine güven vermiyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Türkiye’deki tüm muhalefetin etrafında buluşacağı bir aday arayışında olduklarını ancak cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda aday gösterme kararlarının, partinin ilgili kurullarında kesinleşmediğini söyledi. Temel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda ise “Ne sayın Kılıçdaroğlu’nun ne de adı geçen diğer adayların söylemleri, değerlendirmeleri ve duruşu HDP ve HDP seçmenine ve HDP’nin öncülük ettiği ittifaka güven vermiş değil” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın grup toplantısında, “HDP cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarına başlamıştır” sözünden sonra gözler daha önce muhalefet ile ortak aday fikrine açık olduğunu belirten HDP’ye çevrildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, aday göstermelerinin kesin olup olmadığı, ortak aday fikrinin karşılık bulup bulmadığı, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına nasıl baktıkları, HDP’nin seçimin ikinci tura kalması durumundaki tavrı ve Selahattin Demirtaş’ın aday gösterilip gösterilmeyeceği ile ilgili Medyascope’un sorularını yanıtladı.

“HDP ve ittifakta güçlü bir aday belirleme kanaati oluştu”

HDP’nin cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmasıyla ilgili konuşan Tayip Temel, “Çağrımız karşılık bulmadı ya da çağrımız muhalefetçe benimsenmedi. O yüzden bu yaklaşımı ortaya koymuşuz gibi algılansa da esas mesele şu: Seçime doğru giderken bir ittifak çalışmamız var, şu anda o ittifakı büyütüyoruz. Yaptığımız görüşmelerde HDP ve ittifakın güçlü bir aday oluşturması kanaati oluştu. Bunu söylerken kendimizi Türkiye’nin demokrasi ve muhalefet güçlerinin önünde engel oluşturacak bir konsensüs yok, her blok ve her ittifak kendi adayını tartıştığı gibi biz de kendi adayımızı tartışmaya açtık ve bir çalışma grubu oluşturuldu. Belki de muhalefetin tümüyle etrafında bulaşacağı bir profil ortaya çıkarabiliriz. Temel hedefimiz budur, bu kadar iddialıyız” dedi.

Temel, sözlerine şöyle devam etti:

“Birçok isim var ama somut görüşme ve tartışma yapılmadı”

“Birçok isim var, bu isimlerle elbette somut bir görüşme ve tartışma yapılmadı, yine kurullarımızda da isimlerin kimler olabileceği aşamasına geçilmedi. Ancak açıkça söylemek istiyorum; Millet İttifakı ya da başka muhalif blokların ya da partilerin, -buna CHP’de dahil- kendi zeminindeki adayları tartışıyorken, bizim de şöyle bir zeminde tartışmamız gerekliliği ortaya çıktı. Biz belki tüm güçlerin ve siyasi çevrelerin rıza gösterebileceği, hazmedeceği, ‘Bununla Türkiye demokratikleşir, bununla kazanılır ve bununla mevcut baskıcı ve zulüm çarkının durabileceği, demokratik bir Türkiye’nin inşa edilebileceği’ duygusunun gelişeceği bir profil üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla isimler üzerinde arayışlar var ama şu aşamada bunun üzerinde tartışmak doğru değil, çünkü kurullarımız hâlâ bu tartışmayı yürütmüş değil.”

“Mevcut rejimin devamından yana değiliz”

Temel, seçimin ikinci turunda HDP seçmeninin tavrının ne olacağı ile ilgili soru üzerine, mevcut rejimin sürdürülmesinden, devam ettirilmesinden yana olmadıklarını söyledi. Temel, “Fakat biz, Türkiye’nin esas olarak ihtiyacı olan cumhurbaşkanı adayının tartışılmasının doğru yürütülmesi gerektiğini söylüyoruz. Tabii Millet İttifakı’nın tartışmaları sürüyor, bizim de kendi içimizde aday arayışımız başladı. Bu adayların hangisinin toplumda karşılık bulacağı ve diğer çevrelerin kimin etrafında toparlanıp güç yığması gerektiğini konusu, şüphesiz ilk turdan ikinci tura kadar devam eder. Ama mevcut tutum, mevcut tablo ve mevcut duruş, bizim birinci turda kendi adayımız ile girmeyi, eğer gerçekten Türkiye toplumunun ihtiyacını karşılayacak bir aday profili yakalarsak, ikinci turda belki biz işin merkezi oluruz” diye konuştu.

“Kilit rolümüzü Türkiye’nin demokratikleşmesinden yana kullanırız”

Tayip Temel, HDP ve HDP’nin öncülük ettiği ittifakın, siyasetin üstünde olan ve siyasetin tümünü bir araya getirebilecek nitelikte bir arayış içinde olduğunu da belirterek, “Sadece parti adayı ve partinin hassasiyetlerini gözeten bir aday profili arayışında olmadığımız için belki de ikinci turdan sonra tartışılacak denklemde bizim adayımız planda olabilir. Değilse şüphesiz o zaman müzakere ve ilkeleri tartışmak devreye girer. Onun için biz kritik aşamada kilit rolümüzü Türkiye’nin demokratikleşmesi lehine değerlendireceğiz, kullanacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

“Kesin kararı vermiş değiliz, Millet İttifakı ile müzakere, tartışma görüş alışıverişine açığız”

Temel, aday arayışını toplumun tümünü hedefleyen bir profilde tuttukları için Millet İttifakı ile müzakere, tartışma ve görüş alışverişine açık olduklarını da belirtti:

“O açıdan birinci turda oluşturduğumuz çalışma gurubunun ortaya çıkacağı sonuçlar masaya gelecek, MYK ve ilgili kurullarımız değerlendirecek, ittifak güçlerimiz değerlendirecek, o zaman birinci turda kendi adayımız ile mi gireceğiz, demokrasi güçlerinin tümünün etrafından bulaşacağı bir adayın etrafında buluşacak mıyız diye bakacağız. Elbette orada şu devreye giriyor: Muhalefet güçlerinin tümünün üzerinde uzlaştığı ismin Türkiye toplumuna vaat ettikleri, Türkiye’nin bütün ötekilerine vaat ettiği ve belki de toplumsal sözleşme temelinde kamuoyunun önünde imzaladığı ilkeler devreye girer. Bu konu hiç tartışılmıyor, ‘Bir gelelim sonrasına bakırız’ gibi bir hava mevcut, bu tehlikeli bir hava. Bu topluma, Alevilere, işçilere, Kürtlere, gençlere ve kadınlara güven vermeyen bir tutumdur. Dolayısıyla bu tutum terk edilirse her türlü tartışma, müzakere temelinde yürür. O yüzden şu aşamada birinci turda adayımız ile çıkma tutumu ağırlık seçenek ama bu seçenek kesinleşmiş ve kurullarımızda karara bağlanmış değil.”

“Kılıçdaroğlu ve adı geçen adaylar HDP ve seçmenine güven vermiyor”

Temel, HDP ve seçmeninin, adı cumhurbaşkanlığı adaylığında geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bakışı ile ilgili de şunları söyledi:

“Açıkça şu cümleyi kurmak durumundayım: Ne Sayın Kılıçdaroğlu’nun, ne de adı geçen başka Millet İttifakı’nın aday aday listesinde yer alan adayların söylemleri, değerlendirmeleri ve duruşu HDP ve HDP seçmenine ve HDP’nin öncülük ettiği ittifaka güven vermiş değil. Yani hiçbiri şu dakikaya kadar vaat ettikleri, tutumu ve muhalefet güçlerine yaklaşımı ile Türkiye’nin kronikleşmiş sorunlarına dair cesur ve etkili bir tutum gösterebilmiş değil.”

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Selahattin Demirtaş’ın aday gösterilip gösterilmeyeceği ile ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Sayın Demirtaş bizim daha önce adaylığımızı yapmış, HDP’de en önemli dönemde eşbaşkanlık yapmış, öncülük yapmış bir arkadaşımız. Dolayısıyla her tartışmada bir şekilde ismi değerlendirmeler arasında fakat hem yasal durumuna dair hem de kendisinin bu konudaki görüşene dair, nasıl düşündüğüne dair bir netleşme olmadığından aslında biz şu an isimler bazında, isimler düzeyinde bir tartışmadan çok, profil ve profile uygun bir şekilde hem pozisyonu, propaganda etkinliği, hem öncülük koşulları ve Türkiye toplumunun hitap etme zemini açısından bütün seçenekleri değerlendiriyoruz. Dolayısıyla Demirtaş da elbette bu kategoride ismi geçen arkadaşlarımızdan biridir.”

Temel, HDP eş genel başkanlarının İmralı Adası’na gitmek için Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını ancak şimdiye kadar olumlu veya olumsuz bir yanıt gelmediğini belirterek, bu başvurularda ısrarcı olacaklarını söyledi. İmralı’da avukat görüşlerinin altı ay daha yasaklandığına dair tebligat gittiğini söyleyen Temel, Diyarbakır Cezaevi’nin kapatılıp müze olmasını kendilerinin de istediğini ancak şu anda mevcut cezaevlerinde işkence ve kötü muamelelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.