Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (157) | Hac ziyaretinden yılbaşı kutlamalarına: İşte son 10 yılın en korkunç izdihamları

Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Halloween kutlamasında çıkan izdihamda 151 kişinin hayatını kaybetmesi, son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan benzer faciaları akıllara getirdi. Medyascope Dış Haberler Servisi olarak son 10 yıldaki en korkunç izdihamları sizin için derledik.

Güney Kore başkenti Seul’deki Itaewon bölgesinde düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliğinde izdiham çıktı. İzdihamda çok sayıda kişi kalp krizi geçirdi. Faciada en az 151 kişi hayatını kaybetti, 82 kişi yaralandı.

İzleyin: Olay anına dair ilk görüntüler

İşte son 10 yıldaki izdiham facialarından bazıları:

  • 1 Ocak 2013 yılbaşı faciası

Fildişi Sahilleri, 2013 yılına bir facia ile merhaba dedi. Abidjan kentindeki bir stadyumda yapılan yeni yıl kutlamasında, havai fişek gösterisi sırasında izdiham çıktı. İzdiham sonucu 61 kişi hayatını kaybederken, 250’den fazla kişi ise yaralandı. Ölenlerin birçoğu 8 ile 15 yaşları arasındaydı.

  • Ekim 2013 tapınak izdihamı

Hindistan’ın Madhya Pradeş eyaletinde bir tapınakta çıkan izdiham sonucu 115 Hindu hayatını kaybetti. İzdiham, dini bayramlarında Datia kentindeki Ratangarh tapınağını ziyaret eden Hinduların, Sindh Nehri üzerindeki bir köprüyü geçişi sırasında meydana geldi. Görgü tanıkları birçok kişinin ezilerek öldüğünü, bazılarının ise köprüden atlayarak boğulduğunu söyledi.

  • 31 Ağustos 2015 Bağdat faciası

Irak’ın başkenti Bağdat’taki bir Şii camisinde düzenlenen İmam Musa Kazım’ı anma töreninde izdiham yaşandı. İzdihamın çıkış nedeni ise kalabalık arasında bir intihar bombacısı olduğuna dair yayılan bir söylentiydi. Bu söylenti üzerine paniğe kapılan yüzlerce kişi Dicle Nehri üzerindeki bir El Ayma Köprüsü’ne doğru koşmaya başladı. Çıkan izdihamda yüzlerce kişi ezildi, Dicle Nehri’ne atlayan birçok kişi boğularak öldü.

  • 2015 Hac faciası

24 Eylül 2015’te Suudi Arabistan’ın Mekke kentindeki Mina bölgesinde şeytan taşlama alanına giden caddede izdiham çıktı. Cemarat Köprüsü’ne doğru ters yönde yürüyen hacılar, 204 ve 223 numaralı caddelerin kesiştiği bölgede karşılaşınca ölümler ve yaralanmalar yaşandı. Suudi yetkililere göre 769 kişi ezilerek ya da köprüden düşerek hayatını kaybetti, 934 kişi yaralandı. Associated Press’in (AP) izdihamdan sonra yaptığı sayıma göre ise ölü sayısı resmi rakamların en az üç katıydı. AP, izdihamda en az iki bin 177 kişinin hayatını kaybettiğini ve Suudi yetkililerin gerçek rakamları halktan gizlediğini yazdı.

2015’te yaşanan hac faciası, 1990’daki izdihamdan sonra hacda yaşanan en ölümcül olaydı. 1990’da Kurban Bayramı’nda el-Muaissem Tüneli’nde yaşanan izdihamda bin 426 hacı hayatını kaybetmişti. Bu izdiham, modern zamanların en ölümcül hac facialarından biri olarak kayıtlara geçmişti. Suudi yetkililer, ölenlerin 447’sinin de Türk olduğunu açıklamıştı.

  • 1 Ekim 2022 Endonezya stat faciası

Endonezya’da bu yıl 1 Ekim Cumartesi akşamı Kanjuruhan Stadyumu’nda oynanan maçta bir facia yaşandı. Ev sahibi Arema FC’nin Persebaya Surabaya’ya 2-3 mağlup olması üzerine sahaya inen taraftarlara polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bu paniğin ardından binlerce kişi stattan çıkmak için kapılara doğru koşmaya başladı. Futbol tarihinin en büyük facialarından biri olarak kayıtlara geçen bu faciada aralarında üç yaşında bir çocuğun da bulunduğu 125 kişi hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.