Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den 2017’de yaşananlara ilişkin karar: Erdoğan’ın korumalarına dava açılabilecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarıyla protestocular arasında Mayıs 2017’de meydana gelen arbede hakkında yeni bir karar aldı. Mahkeme, Türkiye’nin protestocular tarafından dava açılmaması yönündeki başvurusunu reddetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Mayıs 2017’deki Vaşington ziyaretinde, daha önce Türkiye’den ABD’ye giden ABD vatandaşı bir grup tarafından protesto edilmişti. Çıkan arbedede Erdoğan’ın korumalarıyla protestocular arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Yere düşen protestocuların korumalar tarafından tekmelenmeleri aylarca gündemde kalmıştı.

Göstericiler 2018’de güvenlik güçlerini kendilerini yaralamakla suçlamış ve maddi tazminat talebiyle dava açmışlardı. Mahkeme belgelerine göre protestocular milyonlarca dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu. Davaların ardından Türkiye temyiz başvurusunda bulunmuş fakat 27 Temmuz 2021’de kararını açıklayan temyiz mahkemesi, Türkiye’nin talebini reddederek her iki tazminat davasının da devam etmesi yönünde görüş bildirmişti.

Mahkeme, Türkiye’nin Yabancı Egemen Dokunulmazlık Yasası (FSIA) uyarınca “korumaların dokunulmazlığa sahip olduğu” yönündeki temyiz başvurusunu reddetti. Alınan bu kararla birlikte Erdoğan’ın protestocuları darp eden korumalarına dava açılabilecek.

Ne olmuştu?

Erdoğan’ın 16 Mayıs 2017’deki ABD ziyaretinde Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan göstericiler “Demirtaş’a özgürlük” pankartı ve Suriyeli Kürtler’in Demokratik Birlik Partisi (PYD) flamasını açarak Erdoğan’ı protesto etmişti. Erdoğan’ı karşılamaya gelen ve onu destekleyen bir diğer grup ile protestocular arasında sözlü olarak başlayan kavga, Erdoğan’ın korumalarının müdahalesiyle şiddet olayına dönüşmüştü.

Olayları bastırmakla görevli ABD polisleri ise iki grup arasında yaşanan kavgayı ayırmada başarısız olmuş ve durumu kontrol altına alamamıştı. Yaşanan şiddet olaylarında dokuz kişi hastaneye kaldırılmış ve 11 kişi yaralanmıştı. Çıkan arbede esnasında yaşanan şiddet olaylarını gösteren video görüntüleri gündem olmuştu.

Erdoğan, New York ziyaretindeki Küresel İş Forumu’nda konuya ilişkin şunları söylemişti:

“Beyaz Saray’a girerken PKK’lı göstericiler, siz onlara ‘aktivistler’ diyorsunuz, orada her türlü gösteriyi yapıyorlar. Polisin, onlara müdahale etmediğini gördüm. Daha sonra büyükelçilik rezidansına geçtik. Büyükelçilik rezidansına geçtiğimiz zaman orada da yine aynı şekilde, yakın mesafede gösteri yapıyorlar ve polisin onlara ne yazık ki müdahale etmediğini gördüm. Bu defa, yakın mesafedeler. Benim kendi korumalarım, beni korumakla görevli olanlar ister istemez duruma müdahale etmek durumunda kaldı. Haklı. Oradaki Türkiye’nin vatansever evlatlarından bazılarına megafonla vurdular ve başı gözü kan revan içinde kaldı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.