Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, dört yılda beşinci kez sandığa gidiyor: Netanyahu geri mi dönecek?

İsrail halkı bugün (1 Kasım) dört yıl içindeki beşinci genel seçim için sandığa gidiyor. İsrail kamu yayıncısı tarafından yapılan anketler, yarışın çekişmeli geçeceğini gösteriyor. Eski Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nin seçimlerde ilk sırada yer alması bekleniyor.

İsrail’de son günlerde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre bugünkü seçim çok çekişmeli geçecek. Daha önce yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’nin seçimlerde ilk sırada yer alması güçlü ihtimal. Fakat Likud liderliğindeki muhafazakâr sağ blokun, 120 koltuklu İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) çoğunluğu elde edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor. Partilerin Knesset’te çoğunluğa sahip olması için en az 61 sandalye kazanması gerekiyor. Şu anki anketlere göre mevcut başbakan Yair Lapid’in liderliğindeki Netanyahu karşıtı blok 56 sandalye kazanacak. Arap hakları yanlısı birliğin de dört sandalye kazanacağı öngörülüyor. Bu ittifakın da Lapid liderliğindeki bloka destek vereceği konuşuluyor. Netanyahu’nun blokunda ise aşırı sağcıların yanı sıra, iki ultra ortodoks parti yer alıyor.

Bugünkü seçimin sonuçları anketlerdeki gibi çıkarsa siyasi kriz devam edecek ve İsrail halkı, 2023’te yeniden sandık başına gidecek. Ancak sağ blok oy artışını sürdürürse ve Filistinli seçmenler arasında katılım oranı düşük olursa, Netanyahu yeniden hükümeti kurabilir.

Kaynak: BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.