Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den Erdoğan’ın anayasa değişikliği teklifine ret: “Böyle bir çalışmanın içerisinde olmayacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, anayasa değişikliği için TBMM’de siyasi partiler ile görüşen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ile bir araya geldi. Ziyaretin ardından açıklama yapan Altay “Böyle bir çalışmanın içerisinde olmayacağımızı kendilerine söyledik” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Erdoğan’ın başörtüsü tartışmasıyla ilgili gündeme getirdiği anayasa değişikliği teklifini görüşmek için 15.30’da Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP), 16.30’da Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP), 17.00’de ise İYİ Parti’yi TBMM’de ziyaret etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, anayasa değişikliği için TBMM’deki siyasi partileri ziyaretine CHP ile başladı.

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP’lilerin 22 maddelik bir çerçeve öngördüklerini ve teklife hep birlikte çalışma çağrısında bulunduklarını belirtti. Altay, başörtüsü konusunda verdikleri kanun teklifinin yeterli olduğunu vurgulayarak, çalışmanın içerisinde yer almayacaklarını açıkladı. Altay, görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Temel haklar referandum konusu olamaz”

“Biz verdiğimiz kanun teklifinin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Aslında böyle bir sorun olmadığını, AK Parti’nin kara propagandasına karşı samimiyetimizi, dürüstlüğümüzü ortaya koymak için böyle bir teklif verdiğimizi söyledik. Temel haklar referandum konusu olamaz. Seçime aylar kala, Türkiye’yi temel haklar konusunda referanduma götürmenin doğru olmadığını söyledik. Anayasada, 19 defada 184 değişiklik yapıldı. Dolayısıyla bu anayasanın iki maddesini değiştirmeye gerek yok. Böyle bir çalışmanın içerisinde olmayacağımızı kendilerine söyledik. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var ancak bunu yeni Meclis yapmalı.”

Erdoğan, görüşmelere başlayacaklarını duyurmuştu 

AKP Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı “Türkiye Yüzyılı” vizyonunda, anayasa değişikliğini ilk hedef olarak duyurmuş ve “Başı açık veya başörtülü tüm kızlarımızın eğitim ve çalışma haklarını güvence altına alacak, aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacak bir anayasa değişikliği teklifi hazırladık” demişti. Ardından, bugün (2 Kasım) partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği teklifini Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüşmeye başlayacaklarını duyurmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.