Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda kadınların temsiliyeti artıyor | Yönetim kurulu üyesi Berekatoğlu: “Girişimci kadınları dayanışma ruhuyla hareket etmeye davet ediyoruz”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yönetiminde kadın temsiliyeti her geçen dönem artıyor. Daha önce Türkiye’de ilk kez bir TSO bünyesinde Kadın Meclisi açılırken, bu kez de bir kadın üye ilk defa DTSO Meclis Başkanı seçildi. DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Seda Berekatoğlu, “2022 yılı seçimlerinde, biz kadınlar, sadece meslek gruplarında görev almakla yetinmedik, Meclis Başkanlığı’na da ilk kez bir kadın arkadaşımız seçilmiş oldu” dedi.

Diyarbakır-Sur’da bir otelde düzenlenen programda basın mensupları ile bir araya gelen DTSO Kadın Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) üyeleri adına, DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Seda Berekatoğlu konuştu.

DTSO’nun 2018 seçimlerinde odanın yönetim kurulu kademelerinde kadınların daha aktif rol almaları konusunda bir ilke imza atıldığını belirten Berekatoğlu, “2018 seçimlerinde toplam yedi kadın üye odamız meslek komitelerinde yer alarak seçimleri kazanmışlardı. Yine 2018 yılı kayıtlarına göre kadınlara ait yaklaşık bin 700 işletme varken kadınların yönettiği işletme sayısı 300 civarındaydı” dedi.

“Türkiye tarihinde Kadın Meclisi ile bir ilke imza attık”

Berekatoğlu şöyle devam etti:

“Bu süreçte odamızın yönetim kurulu ve meclis üyelerimizin destekleri çok önemliydi. Böylece Türkiye tarihinde bir ilke imza atılarak odamız bünyesinde ‘Kadın Meclisi’ kurulmuş oldu. Türkiye’de bir ilk olması itibarıyla ülke gündemine oturan ‘DTSO Kadın Meclisi’ kadınların yaşamın her alanında aktif rol almalarına önemli katkı sunmuş oldu. Bu süreci TOBB KAGİK ile DOGÜNKAD üyesi kadın girişimcilerimizin özverili çalışmaları ile başardık. Odamızın yönetim kademelerinde kadınların daha aktif rol almalarının Türkiye için bir model oluşturduğunu, Türkiye’nin her tarafında kadınların oda, borsa ve diğer meslek örgütlerinin yönetimlerinde başkanlık düzeyinde aktif görevler aldıklarına şahit olmaktayız. Bizler, Kadın Meclisi’ni kurarken salt bir meclis kurma fikrinden hareket etmedik. Kadınların özel sektörün tüm alanlarında aktif rol almalarını hedefledik ve bunu başardık.”

“16 meslek grubunun tamamında 2 binden fazla kadın üye yer alıyor”

Seda Berekatoğlu, DTSO’nun 16 farklı meslek grubunun tamamında 2 binden fazla kadın üyenin bulunduğunu, farklı sektörlerde faaliyet yürüten 35 kadın üyenin ise aktif rol aldığını dile getirdi.

16 meslek komitesinden dördünün başkanlık, altısının da başkan yardımcılığı görevini kadın üyelerin üstlendiğini, ayrıca oda meclisinde beş kadın üye yer aldığını ve bunlardan birinin de yönetim kurulunda aktif görevde bulunduğunu söyleyen Berekatoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Odamızda Kadın Meclisi’nin kurulması ile kadınların kendi kendilerini yönetmelerinin yanı sıra karar alma mekanizmasındaki kadın temsiliyetini de artırmış olduk. Kadınlar olarak kentimizin bütün alanlarında ve bütün paydaşları ile koordineli olarak çalışmayı önümüzdeki dönem için temel felsefe edindik. Bu kapsamda başta DOGÜNKAD ve KAGİK olmak üzere, kadın örgütlenmeleri gerekli desteklerini sunmuş, sunmaya devam ediyorlar. Kentimiz ve bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine odamızın çok önemli katkılar sağladığına bütün bölge halkı şahit. Bu çalışmaların daha ileri seviyelere ulaşması ve yaşamın bütüncüllüğü içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde devam etmesi için çok daha yoğun bir emek ve mesai harcamamız gerektiğinin farkında ve bilincindeyiz. Buradan hareketle, bütün kurum ve kuruluşları odamızın uygulamakta olduğu toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimseyerek uygulamaya, girişimci kadınları dayanışma ruhuyla hareket etmeye davet ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.