Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail seçimleri: Netanyahu yeniden başbakanlık yolunda

İsrail’de halk dün (1 Kasım) dört yıl içinde beşinci kez sandık başına gitti. Genel seçimleri, sandık çıkış anketlerine göre, eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önde götürüyor. İlk sonuçlar, 12 yıl iktidarda kaldıktan sonra geçen yıl başbakanlık görevinden ayrılan Netanyahu’nun geri dönüşüne işaret ediyor.

Sandık çıkış anketlerine göre eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi’nin başın çektiği muhafazakâr sağ blok, 120 sandalyeli İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) 61 ya da 62 sandalye kazanıyor. Bu sonuçlara göre Likud Partisi, parlamentodaki 31 sandalyesiyle seçimlerin birincisi. Netanyahu’nun rakibi mevcut Başbakan Yair Lapid’in Gelecek Var Partisi ise 24 sandalye kazandı.

Resmi sonuçların önümüzdeki birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.

“Çok büyük bir zaferin eşiğindeyiz”

Kesin olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Likud Partisi’nin seçim merkezinde destekçilerine seslenen “Bibi” lakaplı Netanyahu, “Çok büyük bir zaferin eşiğindeyiz” dedi ve “istikrarlı ve ulusal bir hükümet” kurma sözü verdi. Sesi kısık olan Netanyahu’nun sözü sık sık destekçilerinin “İsrail’in kralı Bibi” tezahüratları ile kesildi.

“Halk farklı bir yol istiyor, güvenlik istiyor” diyen Netanyahu sözlerine şöyle devam etti: “Güç istiyorlar, zayıflık değil. Diplomatik bilgelik istiyorlar.”

Netanyahu’nun rakibi Lapid ise ülkede henüz hiçbir şeye karar verilmediğine dikkat çekti.

73 yaşındaki Netanyahu, İsrail’in en tartışmalı siyasi figürlerinden biri. Rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla yargılanan Netanyahu, kendisine yöneltilen bu suçlamaları reddediyor.

Netanyahu’nun blokunda, aşırı sağcıların yanı sıra iki de “ultra ortodoks” parti yer alıyor. Arap karşıtı söylemleriyle bilinen İtamar Ben-Gvir liderliğindeki Dinci Siyonizm İttifakı parlamentoda 14 sandalye kazandı ve İsrail’in üçüncü büyük partisi konumuna geldi. Ben-Gvir, daha önce “sadık olmayan vatandaşların” sınır dışı edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.