Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Beyaz Toros, yanan koltuk, Ankara bürokrasisi” | İddia: Ankara Film Festivali afişi sansürlendi

Haber: Berfin Bayır

33. Ankara Film Festivali’nin 20 Ekim’de açıklanan festival afişi tartışma yarattı. Kamuoyuyla paylaşılan festival afişinin sansürlendiği iddia edildi. Sansür tartışmaları sürerken festival komitesi kamuoyuyla farklı bir afiş paylaştı ve festivalin bu afişle yapılması kararını aldı. Medyascope, sansür iddiasının taraflarına ulaştı.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 33. Ankara Film Festivali bugün (3 Kasım) MEB Şûra Salonu’nda yapılacak açılış töreniyle başlıyor. 33. Ankara Film Festivali bu yıl da ulusal ve uluslararası festivallerde yer alan ve yılın merak uyandıran filmlerinden oluşan bir programla 3-11 Kasım tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Ankara Film Festivali’nin afişi geçen sene yarışma ile belirlenirken bu yıl aynı yöntem izlenmedi. Ancak yarışmasız belirlenen afişte kullanılan figürler festivali bekleyen izleyiciler, sinema eleştirmenleri ve yazarlar tarafından sosyal medyada eleştirildi.

Ankara’yı ve sinemayı temsil etmiyor iddiası

Eleştirilerin arasında Ankara’nın afişte ifade edilme şekli, kullanılan figürler, sinema ile ilintisinin olup olmadığı konuları vardı. Afişte yer alan tekerlekli koltuk, ağacın dallarına asılan kravatlar, çalışma masası, beyaz araba figürlerinin politik bir mesaj içerdiği yorumları yapıldı. Beyaz arabanın Beyaz Toros’u, ağacın dallarında sallanan kravatların, çalışma masası ve koltuğun Ankara bürokrasisini temsil ettiği iddia edildi.

Sinema ile ilgisi olmadığı ileri sürülen afişle ilgili Medyascope’a konuşan Ankara Film Festival Başkanı İnci Demirkol, şu açıklamayı yaptı:

“Aslında sinemayla alakası çok fazla. Farkındaysanız bir kırmızı halı var. Bu tarafta Ankara dünyası, bir Ankara seyircisi ne yapar? Simit yer, Ankara simidi güzeldir. Döner… Ayaküstü döner yer. Kuğulu’dan geçer ve filme gider.”

Afişte yer alan figürlerin Ankara dünyasını temsil ettiğini dile getiren Demirkol, yayınlanması planlanan tanıtım videosunun afişi anlaşılır hale getireceğini söyleyerek “Filme gittikten sonra kapı var, o kapı sinema kapısıydı ve oradan sinema sesleri gelecekti tanıtım filminde. Tanıtım filmini görseydiniz anlardınız. Oradan arabadan Yeşilçam sesleri gelecekti. Arkadan sinema sesleri gelecekti. Sinema ile ilintiliydi. Ankara ve sinemaydı. Ankara’da sinema izleme deneyimiyle ilgili bir afişti” diye konuştu.

Sansürlendiği iddia edilen afiş (solda) ve festival komitesinin kamuoyuyla paylaştığı afiş (Sağda)

Sansür tartışmaları

Afişle ilgili eleştiriler “Sansür mü var?” sorusunu da beraberinde getirdi. Festivalin afişinden yer alan figürlerin sinema izleyicileri arasında tartışmalara neden olması üzerine yapılan yorumların ardından afişi hazırlayan sanatçı #karagözüktükaptan ismiyle bilinen Gökhan Tüfekçi Kaptan’ın aynı isimli Instagram hesabında “Orijinali bu, afişin başına bir şeyler geldi” mesajı paylaşıldı. Ancak bu paylaşım şu an Instagram hesabında görünmüyor.

“Son anda hemen afişimizi değiştirdik”

Festival yönetiminin afiş üzerinde sansür uyguladığı iddiaları üzerine Medyascope’a konuşan festival komitesi başkanı İnci Demirkol, bunun sansür olmadığını ama bir hata olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Arkadaşımız ressam ama afiş başka bir şey. Afişte belki biliyorsunuz katmanlar oluyor, çıkartılıyor ve çok da büyük olmaması gerekiyor. Çok karışık olmaması ve hemen tık diye fark edilmesi gerekiyor. Afiş olduğu için kesilmedi çünkü bizim böyle dikdörtgen boyutumuz var, ince uzun boyutumuz var. Çok fazla boyut var. Onlarda çok sorun çıktı. Sansürden daha çok bu teknik meseleleri çözemedik. Resim başka bir şey çünkü afişçi arkadaşımıza diyoruz ki şu kısmı at, şu kısmı uzat, bir şey koy buradaki fazlalıkları at ama bunu bir ressam yapamıyor çünkü sabit bir şey yaptığı iş. Resim. Orada o tekniği biz de gördük o hatayı biz de yaşamış olduk. Son anda hemen afişimizi değiştirdik. Bunlar afişçilerin, grafikerlerin yaptığı şey. Grafikerler ve sanatçıların yaptığı işler çok farklı oluyormuş onu da öğrendik.”

Kullanılmakta olan afiş

Sansürlendiği iddia edilen afişi yapan sanatçıya ulaştık

33. Ankara Film Festivali için 20 Ekim’de yayınlanan afişi tasarlayan #karagözüktükaptan ismiyle bilinen Gökhan Tüfekçi Kaptan’a ulaşarak iddialar hakkında soru sorduk ancak yanıt alamadık. Tartışmalara neden olan afiş ise 24 Ekim’de değiştirildi ve festival şu an farklı bir afişle yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.