Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de üç yaşındaki oğlunu kaybeden babanın hükümete isyanı: “Sıfır koronavirüs politikası yüzünden tedavide geç kaldık”

Çin’in Gansu eyaletinin başkenti Laznhou’da yaşayan Tuo Shilei’nin üç yaşındaki oğlu Wenxuan’ın karbonmonoksit zehirlenmesinden ötürü hayatını kaybetti. Ülke genelinde uygulanan sıfır koronavirüs politikası nedeniyle oğlunun tedavisinde geç kalındığını söyleyen baba, “dolaylı” olarak Pekin yönetimini suçladı.

Salı günü öğle saatlerinde yemek pişirirken gaz dumanından etkilenen eşinin yere düşmesinin ardından oğlu Wenxuan’ın da durumunun iyi olmadığını fark eden 32 yaşındaki Tuo Shilei, önce ambulans ve polis çağırmaya çalıştığını fakat uygulanan katı koronavirüs politikaları nedeniyle hiçbir yetkiliye ulaşamadığını anlattı.

Ülkede uygulanan sıfır koronavirüs politikası nedeniyle tam karantinaya alındıklarını ve lojmanlardan çıkmalarına izin verilmediğini anlatan Shilei, lojmanın kapısındaki yetkililere danıştığında kendisine “ambulans çağır” denildiğini söyledi. Mahallelinin de yardımıyla bariyerleri kıran ve taksiyle hastaneye gitmeyi başaran Shilei, hastaneye geldiklerinde doktorların çabasının yeterli olmadığını ve çok geç kalındığı için oğlunu kaybettiğini belirtti.

Shilei başına gelenleri şöyle anlattı:

“Lojman çıkışındaki kontrol noktasında koronavirüs önlemleri uygulanıyordu. Buradaki personel bizi görmezden geldi. Daha sonra bu kontrol noktasını aşmayı başardık fakat başka bir kontrol noktasında durdurulduk. Yine yardım etmediler. Bu olaylar dizisi çocuğumun ölümüne neden oldu.”

Tuo Shilei Reuters’a verdiği demeçte de “Ben oğlumun dolaylı olarak öldürüldüğünü düşünüyorum” iddiasında bulundu.

Sosyal medyada viral oldu

Olayın ardından Wenxuan’a üç tekerlekli bir motorun arkasında kalp masajı yapılırken çekilen görüntüler, Çin’in en çok kullanılan sosyal medya platformu Weibo’da “Üç yıllık koronavirüs, onun bütün hayatıydı” etiketiyle paylaşıldı. Yetkililer sansür uygulamadan önce, söz konusu video ve etiket 380 milyon kez tıklandı.

Shilei daha sonra emekli bir yetkili tarafından arandığını, olaya dair yorum yapmaması ve tazminat talep etmemesi durumunda kendisine 100 bin yuan gönderileceğini söylediğini açıkladı. Bu teklifi reddettiğini söyleyen Shilei, “Ben yardım değil, oğlumun ölümü için bir açıklama talep ediyorum” dedi.

Yetkililer ise Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.