Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’da “Avrupa’da kurulan yeni ülke” paylaşımı gündem oldu

Twitter’da bir sosyal medya kullanıcısının “şaka” yapmak maksadıyla İspanya ve Portekiz sınırında yeni bir ülkenin kurulduğunu paylaşması sosyal medyada büyük ilgi çekti. Birçok sosyal medya kullanıcısı bu akıma katılırken bazı marka ve kuruluşlar da yeni kurulan ülke hakkında tweetler attı.

Twitter’da bir sosyal medya kullanıcısı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşlarının coğrafi bilgisinin eksik olduğunu düşünerek dalga geçmek amacıyla İspanya ve Portekiz arasında başka bir Avrupa ülkesi olduğunu iddia etmesi sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Gaspardo takma adıyla 30 Ekim’de bu paylaşımı yapan sosyal medya kullanıcısının ardından birçok Twitter kullanıcısı, “Listenburg” adı verdikleri ülke ile ilgili paylaşımlar yaptı.

İlk başta ABD vatandaşlarının coğrafya bilgileriyle “dalga geçmek” olarak başlayan bu paylaşım iki gün içinde Fransız internet kullanıcıları arasında da hızla yayıldı. “#Listenbourg” etiketi Twitter trendlerinde yerini alırken yeni kurulduğu iddia edilen ülke için sahte bir Vikipedi sayfası bile oluşturuldu. 

Listenburg paylaşımları Fransa dışında birçok ülkede ilgi görürken ABD medyasında da hızla yayıldı. Sosyal medya kullanıcıları, bu “yeni ülke” paylaşımlarının yayılmasıyla birlikte sahte ülke hakkında sahte bilgileri üreten yeni paylaşımlar yapmaya başladı.

Bazı kullanıcılar Listenburg için sahte şehirler yaratırken bazı sosyal medya kullanıcıları ise Listenburg için sahte bakanlık hesapları açtı.

Başka bir Twitter kullanıcısı ise bu sahte ülkenin tarihini kaleme aldı. Sosyal medya kullanıcısına göre 59 milyonluk nüfusa sahip Listenburg, 31 Ekim 2022’den beri Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO üyesiydi.

Sosyal medya kullanıcıları dışında birçok marka ve kuruluş da bu hayali ülke hakkında tweet attı. Fransız operatör şirketi Free, bu Twitter akımına katılarak yeni kurulan ülkede internet ve telefon paketi hizmeti sunacaklarını açıkladı.

Amazon Prime ise bu hayali ülkede uygulayacakları özellikleri içeren bir Tweet atarak akıma katıldı.

Kaynak: Envols

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.