Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (161): Süper Lig 2022/2023 sezonunda 25 yaş altındaki en iyi beş genç yetenek

Devam eden Süper Lig 2022/2023 sezonunda 25 yaş altındaki beş genç yeteneği Uğurcan Kanca, Medyascope okurları için yazdı.

Süper Lig’de 2022/2023 sezonunda 25 altındaki beş genç yetenek

Türk parasının Avrupa piyasasında değersiz hale gelmesi ve Türk kulüplerinin gelirlerinin bir hayli düşmesi sonucunda bazı kulüplerin iflasın eşiğine geldiğini ve hatta battıklarını bile gördük. Tam aksine bu durumu kendilerince bir fırsata çevirip genç ve yetenekli oyunculara yönelen kulüpleri ise ligimizde izlemeye başladık. Doğal olarak bu da kulüplerin bizzat geliştirdikleri oyuncuları yurtdışına pazarlamasının ve ligin ihracat hacminin büyümesinin önünü açtı. Ligimizden diğer liglere transfer olan oyuncu sayısı son yıllara göre bir hayli arttı ve ligimiz daha büyük liglerin kelepir transfer havuzu haline geldi.

Süper Lig’de scouting gelişmeye başladı, bu da yetenekli oyuncuların ve hatta yetenekli hocaların bizim ligimizi tercih etmesine olanak sağladı. Elbette sonuç olarak ligimizin izlenebilirliği bir miktar arttı. Ben ise sizlere 2022 /2023 sezonu öncesinde ligimizde dört büyük takımı dışarıda bırakarak takip edebileceğiniz genç yetenekleri derledim.

5) Bünyamin Balcı (22 yaşında – Sağ bek – Fraport TAV Antalyaspor)

İzlemenizi önereceğim ilk isim Bünyamin Balcı. Kendisi yaklaşık üç sezondur Antalyaspor formasını başarıyla terletse de en ciddi forma şansını 20/21 sezonunda teknik direktör Ersun Yanal önderliğinde Nazım Sangare’nin Fenerbahçe’ye transferi sonrası buldu. Geçen sezon Ersun Yanal’ın ayrılığı ve yerine Nuri Şahin’in gelişi sonrasında Antalyaspor için çok kritik bir oyuncu haline geldi. Sağ kanat orijinli futbolcu, dolayısıyla Ersun Yanal döneminde hücum yönünü daha çok öne çıkarmıştı. Fakat Nuri Şahin’in gelişi sonrası oyunun her iki yönünde de kendini geliştirmeye başladı. Soğukkanlı ve özgüvenli futboluna, oyun kurma özelliğini de ekleyerek ligin en iyi bek oyuncularından biri haline geldi. Bünyamin’in bu sezon da yükselen performansının devam etmesini ve daha büyük takımlara transfer olmasını bekleyebilirsiniz.

Bünyamin bu sezon şu ana kadar çıktığı 11 maçta 1 asiste imza attı ve beklenildiği üzere savunma verimliliklerini bir nebze de olsa yukarı çekmeyi başardı.

4) Ebrima Colley (22 yaşında – Sol kanat – VAVACARS Fatih Karagümrük)

Önereceğim ikinci oyuncu ise Ebrima Colley. Oyuncuyu sizlere detaylı anlatmadan önce Colley’in Karagümrük’e transfer olmadan önce profesyonel olarak yalnızca 43 maçı oynadığını belirtmekte fayda var. Ebrima Colley, İtalya Serie A takımı Atalanta’nın altyapısı Atalanta Primavera’da oynadığı 55 maçta 31 gol 6 asist gibi akıl almaz bir performansla birlikte 20 yaşında A takıma yükseltildi. Sonrasında Gasperini hocanın kanatsız sisteminden de kaynaklı olarak Serie A takımlarına kiralanması doğru bulundu.

Altyapıda hızı ve gol sezgisinden dolayı daha çok forvet olarak kullanılmıştı ama Serie A macerası alışık olduğu mevkide başlamadı. Önce Hellas Verona’da, sonra da Spezia’da geçirdiği iki kiralık deneyiminde de kanat forvet rolünde hamle oyuncusu olarak kullanılan Colley, profesyonel olduğu iki sezonda beklediği şansları elde edemedi ve bu sezonun başında ligimiz takımlarından Karagümrük’e kiralandı. Oyuncunun altyapılardan beri ciddi potansiyel olarak gösterilmesinden ve bizim ligimizde hızlı kanat oyuncusu profilinin iş yapmasından ötürü izlenmeye değer bir oyuncu.

Ebrima Colley şu ana kadar Fatih Karagümrük formasıyla 5’i ilk 11 olmak üzere çıktığı 7 maçta 2 asiste imza attı.

3) Umut Güneş (22 yaşında – Orta saha – Corendon Alanyaspor)

Dikkat çeken bir diğer oyuncu Umut Güneş. Stuttgart altyapısında her yaş kategorisinde başarıyla mücadele eden Türk asıllı Alman oyuncu bu kadar başarılı bir altyapı kariyerinin ardından as takımda bir maça bile çıkmadan Alanyaspor tarafından fark edildi ve ligimize kazandırıldı. 19 yaşında Süper Lig’e gelmeyi tercih eden Umut, Alanyaspor’un ikinci takımında da 5 maça çıktıktan sonra ilk olarak 20/21 sezonunda Çağdaş Atan önderliğinde A takımda şans bulmaya başladı. Ardından bu şansı başarıyla kullandı ve aldığı formayı o günden bu yana hiç bırakmadı. Oyununu üstüne koymasının yanı sıra Alanyaspor orta sahasındaki pas bağlantılarının hepsinde var olan Umut’u izlemeyenlerin acil bir şekilde 90 dakikalık bir Alanyaspor maçı izlemesi tavsiye edilir.

Umut Güneş bu sezon ise Alanyaspor formasıyla, Farioli’nin sistemini oturtmaya başlamasıyla birlikte daha çok 6.5 numara gibi konumlandı ve 8 maçta forma giydi.

2) Philippe Keny (23 yaşında – Forvet – Başakşehir)

Sırada belki de listenin en heyecan verici oyuncusu Keny var. Geçen sezonun başında Fransa alt lig takımı Chateuroux’dan Bandırmaspor’a transfer olan ve tek bir sezonda PTT 1. liginde çıktığı 36 maçta 14 gol 7 asist gibi etkileyici bir performans sergileyen Keny, haliyle çoğu Süper Lig takımı tarafından takip edildi ve önce Beşiktaş sonra Fenerbahçe derken en sonunda Başakşehir’in yolunu tuttu. 1.90 metre boyu, güçlü fiziği ve süratiyle 1. Lig’de fark yaratan Keny bir diğer adıyla 2022 model yeni nesil Emmenike’nin Süper Lig’de neler yapacağını merak edenlerin arasındayız.

Keny, bu sezon şu ana kadar Başakşehir formasıyla 4’ü ilk 11 olmak üzere çıktığı 7 maçta 2 gol 1 asistlik katkı sağladı.

1) Haji Wright (24 yaşında – Forvet – Fraport TAV Antalyaspor)

“24 yaşında oyuncu koymuşsun bunun neresi genç” diyeceklere hak veriyoruz ama Süper Lig standartlarına göre “Genç Semih” diye 27 yaşındayken harikalar yaratan Fenerbahçe ve Milli Takım’ın eski santrforunu hatırlatalım. Geçen sezon Ersun Yanal’ın gidişi sonrası başa gelen Nuri Şahin dönemindeki yükselişin altında yatan en önemli faktörler nelerdir diye sizlere sorsak çoğunuz ilk sırada Haji Wright cevabını vereceksinizdir. Geçen sezonda Süper Lig’i attığı her tarzdan golle kasıp kavuran, bu sezon da çıktığı 11 maçta 8 gol 1 asistle oynayan Haji Wright’ın hayranlarından biri de biziz. Yukarıda da belirttiğim gibi her türden golü atabilmesi ve bunu, yanında o kadar da üst düzey ayaklar olmadan yapması oldukça etkileyici. Wright, bu sezon dikkatle izlenmesi gereken genç oyuncular listesinde en son ve en yetenekli oyuncu. 1.93’lük boyu, güçlü fiziği, kafa toplarındaki etkinliği ve boyuna göre oldukça hızlı olmasıyla dikkat çeken Amerikalıyı bu sezon Süper Lig seyredeceklere tavsiye ederiz.

Haji Wright, Fraport TAV Antalyaspor formasıyla şu ana kadar oynadığı 11 maçta 8 gollük bir katkı sağlayarak takımını geçen sezon olduğu gibi sırtlamaya devam ediyor.

Yazan: Uğurcan Kanca

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.